Trading

Gázhidrát: Kína átírhatja az energiaipar jövőjét

NRGreport | 2020.04.07. 03:56

Kína bejelentette, hogy 861 400 köbméteres új termelési rekordot ért el a "Fire Ice" vagyis a metánhidrát, vagy gázhidrát kitermelésében. Az OilPrice neves gázpiaci szakértője, Irina Slav szerint, ha Kínának sikerül az áttörés akkor az alapjaiban fogja megrengetni az egész piacot és a jelenlegi főszereplők pozíciót. 

A Dél-kínai tengeren február közepe és március közepe közti időszakban valójában két rekordot is átírtak: a legnagyobb kinyert teljes mennyiség mellett az egy nap alatt kitermelt legnagyobb mennyiséget is. A Természeti Erőforrások Minisztériumának nyilatkozata a próbaidőszakot sikeresnek minősítette, mely "szilárd műszaki alapot teremtett a kereskedelmi hasznosításhoz". Az Oilprice szakértője szerint bár a közölt értékek globális méretben még nem számottevőek, de ez a világ olaj- és földgázellátására nézve nagyon-nagyon rossz hír – írja a Napi.hu

A metán-hidrátnak nevezett anyag igen alacsony hőmérsékleten és nagy nyomáson képződik az óceán fenekén, úgy néz ki, mint a jégkristály, kialakulása során pedig metán molekulákat zárnak ketrecbe a vízmolekulák. Tulajdonsága, hogy a környezetében a nyomás csökken és/vagy a hőmérséklet emelkedik, a víz és a metán elválik egymástól, és rengeteg gáz szabadul fel, ami éghető (vö.: „lángoló jég”). Környezeti kockázatot az jelent, hogy a metán rendkívül illékony, és a légkörbe kerülve a szén-dioxidénál huszonötször nagyobb hatást fejt ki az üvegházhatásra.

A reménybeli hasznosítás miatt azonban Japán, Dél-Korea és India mellett Kína is sokat is invesztált a kutatásokba. Az elmúlt évtizedben a mélytengeri lelőhelyek felkutatásával – tudományos feltételezések szerint – akár a Föld valaha volt földgázkészletének 2-10-szerese is lehet a metánhidrát mennyiség. Egyetlen köbméternyi "égő jég" akár 160-200 köbméternyi gázt képes előállítani. Ugyanakkor az illékonysága miatt a jégből metánt kinyerő technológia rendkívül energiaigényes, ezért nem is indult be a komolyabb kereskedelmi hasznosításra való felkészülés. Eddig.

Sőt, Kínának arra is volt ereje, hogy a Dél-kínai tengeren kizárólagos jogot formáljon – és érvényesítsen – a felszín alatti természeti energiaforrásokhoz való hozzáféréséhez – emeli ki a Napi.hu

A jövő üzemanyagáról, a metán-hidrátról eddig úgy vélekedtek a nemzetközi tudományos fórumok, hogy ugyan a gázhidrátokból földgázt kivonó technológiája gyorsan fejlődik, de a kereskedelmi méretű kiaknázási szint elérését legkorábban csak 2025-re prognosztizálták. Ez a jóslat tűnik mostantól túl optimistának, vagy nézőpont kérdése: túl pesszimistának.

Az OilPrice szerzője szerint a gázhidrát ugyan még nem a globális energiapiac közelről is jól látható szereplője, de amikor azzá válik – és ez korábban bekövetkezhet mint azt eddig gondoltuk –  , alaposan megváltoztatja majd a nemzetközi olaj- és gázpiacot. Annál is jobban, mint ahogyan az utóbbi hónapokban a koronavírus járvány kitörése megváltoztatta.

Címlapkép forrása: iStock

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.