NRGreport
Menü

Oroszország és Szaúd-Arábia megegyezett, de Mexikó megakasztotta az OPEC+ alkut. Ma folytatják.

Trading | NRGreport | 2020-04-10 08:55

A két csapatkapitány megállapodott, hogy egyformán 23 százalékkal, napi 8,5 millió hordóra csökkenti a kőolaj-kitermelést, az OPEC+-országok megállapodását végül váratlanul Mexikó hiúsította meg - közölte ma reggel a TASZSZ.

A bázisszintet mindkét ország esetében 11 millió hordóban állapították meg. Ezt megelőzően Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök és Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király telefonon tárgyalt. Az OPEC+-országok videós konferenciája csütörtök fél 4-től 10 órán át, péntek hajnalig tartott.

A körvonalazódó megállapodás értelmében az OPEC+ országok 2022 április végéig korlátozták volna a kitermelést. Május-júniusban napi 10 millió hordóval, júliustól decemberig a csökkentést 8 millióra csökkentették volna, 2021 januárjától 2022 végéig pedig 6 millió hordóra.

Oroszország és Szaúd-Arábia kivételével a csökkentésnél a 2018 októberi szintből indultak ki, a kvóta mérete mindenki esetében - 23 százalék a bázisszinthez képest. A csökkentésnek ebbe a mértékébe a TASZSZ szerint három ország, köztük Mexikó nem egyezett bele, amely éjjel visszavonult az egyeztetésről.

A felek pénteken közép-európai idő szerint 14 órakor folytatják a tárgyalást.

Címlapkép forrása: Pixabay

NRGreport | Forrás: MTI, TASZSZ