Fenntarthatóság

Most költözik? Oldja meg ezt is környezetkímélően!

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.04.15. 10:03

Azt hihetné az ember, hogy a költözés viszonylag környezetbarát dolog, hiszen általában papírdobozokat használunk, és nem is végzünk semmi környezetszennyező tevékenységet. Csakhogy rengeteg hulladék keletkezik a folyamat során, mivel olyan dolgokat is használunk, amire nem lenne szükségünk – az alábbi tippekkel kicsit környezettudatosabb lehet a költözés is.

Használja, amije otthon van!

Persze, a kartondobozok nagyon jók költözéshez, újrahasznosíthatók, és kényelmes beléjük pakolni – de ne vegyen belőlük többet, mint amennyire feltétlenül szüksége van! A legtöbb háztartásban egyébként is vannak olyan dobozok és tárolók, amikbe lehet pakolni, és amiket nagyon kényelmesen fel lehet használni a karton megfelelők helyett. Még akár a szennyeskosárba, a felmosóvödörbe vagy a gyerek játéktárolójába is pakolhat – ha teheti, akkor használja őket többször újra.

Béreljen költöztetőt!

Lehet, hogy van kocsija, és meg tudná oldani költöztetőszolgálat nélkül is, csakhogy valószínűleg sokat kellene fordulnia, ami megnöveli a károsanyag-kibocsátást. Hacsak nem áll rendelkezésére nagyobb autó, amibe egy-két fordulás során minden belefér, akkor inkább hagyja a munkát a profikra! Így gyorsabban le is tudja a feladatot, hiszen egy-két extra segítő is pakol, cipekedik, ami meggyorsítja a folyamatot.

Felejtse el a buborékfóliát!

Mindenkinek az otthonában vannak olyan tárgyak, amelyekre vigyázni akar, mert törékenyek, és / vagy értékesek. Az ilyeneket általában azonnal buborékfóliába tekerjük, pedig ez rengeteg hulladékot generál, ráadásul nem is nagyon bomlik le az elkövetkezendő párszáz évben. Éppen ezért legyen kreatív: buborékfólia helyett inkább csavarja ezeket a tárgyakat otthon is kéznél lévő, később is használni kívánt dolgokba: törölközőkbe, ruhák, sálak közé.

Képek forrása: Pexels.com

Gyűjtse a dobozokat!

Persze, a nagyobb áruházakban most már ingyen, vagy nagyon olcsón kaphatók kartondobozok, amelyekbe tud pakolni, csakhogy évközben valószínűleg nagyon sok ilyen doboztól megszabadul, annak ellenére, hogy nem kellene. Rakja el a kartondobozokat akkor is, ha kicsik: a karácsonyi ajándékozásnál, egy új cipő vagy tévé vásárlásakor ne dobja ki a csomagolást, hanem tegye el későbbre. Még ha önnek nem is kell majd költözéshez, egy ismerősének segíthet velük.

Adományozzon!

A költözés tökéletes lehetőség arra, hogy átnézzük, mink van pontosan, és ezek közül mire van szükségünk. Minél kevesebb kacatja és felesleges holmija van, annál kevesebb mindent kell átcipelni az új otthonba, ezért válogasson már akkor, amikor bepakol a dobozokba. Amire nincs szüksége, azokat gyűjtse külön, és ajándékozza el a rászorulóknak, vagy egyszerűen csak dobja ki őket!

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.