Trading

Az IEA friss előrejelzése nem okozott eufóriát. Sőt mi több.

NRGreport | 2020.04.17. 09:03

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) közzétette havi olajpiaci riportját, és rendkívüli visszaesést prognosztizált. Számításuk szerint 2020-ban akkorát csökkenhet a világ olajfelhasználása, mint még eddig soha. 9,3 millió hordó/nappal szűkülhet a kőolajpiac, mely egy évtized növekedését söpörheti el.

Áprilisban jelentkezhet a legnagyobb visszaesés az olaj keresleti oldalán, 29 millió hordó/nappal csökkenhet éves alapon a világ felhasználása. Ezért fekete áprilisnak nevezte a szervezet ezt a hónapot, melynek hatására 1995-ös szintekre eshetett vissza a világ olajfogyasztása. Az idei második negyedévet tekintve pedig, a kereslet éves alapon 23,1 millió hordó/nappal mérséklődhet- írja a Portfolio.

Az alábbi ábra foglalja össze, hogy mire számít az IEA az idei évet tekintve. Kína,  az előrejelzés szerint már túl lehet a járvány nehezén, és áprilisban Európa és az Egyesült Államok is a javulás jeleit kezdhetik mutatni. Ha minden jól megy, akkor decemberre már csupán 2,7 millió hordó/nappal lehet kevesebb a világ olajfelhasználása, mint egy évvel korábban. Sőt 2020 második félévében napi 4,7 millió hordóval haladhatja már meg a kereslet a kínálatot, mely a tárolókból kerülhet kielégítésre. Még sohasem került ennyire közel az olajipar a tárolói kapacitások ilyen mértékű teszteléséhez.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.