NRGreport
Menü

Egy friss kutatás szerint nem minden műanyag újrahasznosítható

Fenntarthatóság | NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020-04-20 08:03

Egy amerikai kutatás szerint a cégek olyan műanyagokra is ráteszik az újrahasznosítható, szelektíven gyűjthető címkét, amelyeket egyáltalán nem fogad be egyik újrahasznosítással foglalkozó létesítmény sem. Ennek az az oka, hogy a vállalatok megpróbálják jó színben feltüntetni magukat a kereslet fellendítése érdekében, és ha ez sikerül is nekik, egyre több egyszer használható, újrahasznosíthatatlan műanyag kerül majd a szelektív kukákba.

Képek forrása: Pexels.com

A Greenpeace átfogó kutatást készített az Egyesült Államokban arról, hogy a helyi anyaghasznosítási létesítmények (material recovery facilities, MRFs) milyen műanyagokat képesek befogadni, és ehhez képest milyen műanyagokra ragasztják rá az újrahasznosítható címkét. Kiderült, hogy komoly gondok vannak a rendszerben, és leginkább a címkézéssel, hiszen a vállalatok olyan termékek csomagolására is ráteszik az újrahasznosítást garantáló jelzést, amit egyik ilyen anyaghasznosítási létesítmény sem képes feldolgozni. A Greenpeace összesen 357 létesítményt vizsgált meg.

„A kutatás eredményei egybecsengenek azzal, amit több jelentés sugallt már akkor, amikor Kína csökkentette a műanyaghulladék-importját néhány évvel ezelőtt” – olvasható a jelentésben. „Az Egyesült Államok képtelen kiválogatni, eladni, majd újra feldolgozni a cégek által gyártott műanyag nagy részét.”

A Greenpeace több óriásvállalatot is felkért arra, hogy a hibás címkéiket javítsák, ugyanis találtak hibát bőven: a feketelistára került például a Target, a Nestlé, a Danone, a Walmart, a Procter & Gamble, a Clorox, az Aldi, az SC Johnson, és az Unilever is.

A kutatásból kiderült, hogy a legtöbb amerikai újrafeldolgozó létesítmény mindössze kétféle műanyagot fogad el: a PET-et és a polietilén műanyagokat, mivel ezeknek van nagy kereslete a piacon, és újra is lehet őket hasznosítani a megfelelő technológiával. Ezek a műanyagok az USA-ban 1-es és 2-es számmal vannak ellátva, viszont a szintén újrahasznosíthatónak bélyegzett 3-7-es számúakat nem lehet valójában újrahasznosítható műanyagnak hívni, mivel az országban nagyon kevés létesítményben tudják feldolgozni. Ez pedig azt jelenti, hogy a legtöbb helyen, hiába megy a szelektív gyűjtőbe, az ilyen műanyagok a kommunális hulladékban végzik.

A Greenpeace szerint a nagyvállalatok meg akarják vezetni a vásárlókat azzal, hogy környezettudatosnak és újrahasznosíthatónak tüntetnek fel olyan csomagolásokat, amelyek valójában nem azok. Ahelyett, hogy ezek a cégek elkezdenének az egyszer használatos műanyagtól eltávolodni, és más megoldásokat találni, inkább ilyen kiskapuk mögé bújnak, hogy ne kelljen komolyabb intézkedéseket hozniuk.

NRGreport, Nagy Nikoletta | Forrás: Earther.gizmondo.com