Rezsi

Energiafogyasztás home office idején

NRGreport | 2020.04.27. 09:09

A járványveszély következtében a háztartások közműszolgáltatásokkal kapcsolatos terhei növekedhetnek, tekintettel arra, hogy adott esetben a család több tagja otthonról dolgozik, illetőleg a gyerekek is távoktatás útján vesznek részt az oktatásban. Az otthoni munkavégzésnek és tanulásnak köszönhetően főként a villamosenergia felhasználás nőhet jelentősebben.

A szolgáltatók számos lehetőséget biztosítanak arra, hogy a felhasználók fogyasztási szokásaikhoz igazítsák az energiafogyasztással járó fizetési kötelezettségeket. Ezáltal elkerülhető, hogy az éves elszámoláskor jelentkezzen olyan egyösszegű kiadás, amely már a család költségvetését meghaladó teher lehet – hívja fel a figyelmet a MEKH honlapja.

Az egyik ilyen lehetőség a résszámlákban elszámolt összeg, illetve az elszámolt energiamennyiség módosítása, emelése. Így – az éves leolvasás időpontjától függően – több idő marad arra, hogy kis részletekben fizethessék meg a magasabb fogyasztást. A kritikus időszak leteltét követően a részszámlák összege újra csökkenthető az aktuális felhasználás szerinti mértékre.

Egyes felhasználóknak az jelenthet megoldást, ha a részszámlás elszámolásról átállnak a diktálós, avagy a rendszeres mérőállás közléssel járó elszámolási módra. Fontos tudni azonban, hogy ennek a módosításnak a lehetősége szolgáltatónként változhat, az üzletszabályzatokban rögzített feltételekkel történik. Van olyan szolgáltató, amelynél bármikor változtatható az elszámolási mód, van azonban olyan is, amelynél tipikusan évente egyszer engedélyezett az ilyen változtatás, az éves leolvasást követő egy hónapon belül. Lényeges mérlegelni azt is, hogy a diktálással járó többlet feladatot tudjuk-e vállalni, hiszen figyelemmel kell lenni a havonta ismétlődő mérőállás közlési időszakra, amelyet a felhasználónak alapvetően nem szabad elmulasztania, mert ebben az esetben a szolgáltató becsült számlát állít ki.

A MEKH felhívja a felhasználók figyelmét arra, hogy próbálják meg befizetni a közműszámlákat még akkor is, ha a szolgáltatók önkéntesen kikapcsolási moratóriumot vállaltak, illetve próbáljanak felkészülni a magasabb összegű elszámolószámla érkezésének lehetőségére. Nem érdemes a számlák befizetésével hosszabb időn át késlekedni, ugyanis a számlákat később nehezebb lehet kifizetni, és összességében nagyobb terhet jelentenek majd a családi költségvetésben.

Javasolják, hogy a felhasználók figyeljék a szolgáltatók közleményeit, és a híreket a fizetési nehézségek könnyítésével kapcsolatban.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.