NRGreport
Menü

Zöldebben élni könnyebb, mint gondolnánk

A fenntartható és zöld életmód eleinte sokaknak okoz nehézséget, de ma már számos kezdeményezés segíti a környezettudatosabb életvitel kialakítását, ráadásul egyre több praktikus - akár magyar - applikációt is letölthetünk ehhez. Mutatunk pár igazán hasznos alkalmazást!

Minden napra egy zöld kihívás

A „Go green challenge” applikáció segít megtenni az első lépéseket a fenntartható életvitel felé: minden nap kapunk egy könnyedén teljesíthető kihívást, amivel zöldebbé tehetjük a környezetünket (például ha szemetet találunk az utcán, szedjük össze és lehetőség szerint szelektív hulladéklerakóban helyezzük el azt). A napi aktivitások mellett az applikáció ad egy heti feladatot is, ami valamivel nagyobb energiabefektetést igényel.

Az applikáció csak Androidos készülékekre érhető el.

Tudatos vásárlás – tudatos fogyasztás

Az élelmiszerpazarlás hazánkban is jelentős probléma: az LG Magyarország felméréséből kiderül, hogy egy átlagos magyar évente 33 kilogramm élelmiszert dob ki csak azért, mert az megromlott, vagy feleslegesen vásárolta meg. Korábbi cikkünkben megosztottunk már pár tippet azzal kapcsolatban, hogy miként csökkenthetjük hatékonyan az élelmiszerhulladékot otthonunkban, most pedig mutatunk két applikációt is, ami a további segítségünkre lehet.

→ A „No waste” alkalmazással tudatosabb fogyasztókká válhatunk: nyomon követhetjük az élelmiszerkészletünket, így elkerülhetjük, hogy olyan dolgokat vásároljunk, amire valójában nincs is szükségünk.

→ A Felelős Gasztrohős applikációval könnyedén megtalálhatjuk a fenntartható forrásból származó élelmiszereket áruló boltokat, helyi és biopiacokat, valamint felfedezhetünk közösségi kerteket is. Az alkalmazás idénynaptárral és országos beszerzési listákkal segíti, hogy minél frissebb, lehetőleg hazai zöldségeket vásárolhassunk.

A No waste app iOS készülékre érhető el, ugyan ingyenes, de alkalmazáson belüli vásárlásokat is lehetővé tesz. A Felelős gasztrohős alkalmazás iOS és Android eszközökre egyaránt letölthető.

A tiszta ivóvíz kincs

Újabb palack víz (és újabb műanyag) vásárlása helyett érdemes beszerezni egy hosszabb távon használatos kulacsot, amit napközben könnyedén újratölthetünk. Ha épp úton vagyunk, a Közkutak alkalmazással gyorsan kideríthetjük, honnan szereztünk tiszta ivóvizet, beleértve a hazai köz- és ivókutakat, az ivócsapként használható tűzcsapokat és a Refill – Töltsd újra kezdeményezéshez csatlakozó vendéglátóipari egységeket is, ahol szintén ingyen kaphatunk vizet.

Ismeretlen terepen sem hátrány, ha tudjuk, hol juthatunk tiszta vízhez, ha például ázsiai utazást tervezünk, akkor hasznos lehet a Refill My Bottle applikáció, ami a magyar Közkutak mintájára megmutatja a legközelebbi vízlelőhelyet.

A Közkutak és a Refill My Bottle alkalmazás egyaránt elérhető iOS és Android eszközökre.

Címlapkép forrása: Pixabay

NRGreport