Fenntarthatóság

Jó dolog a napelem, csak a tűzoltók munkáját teheti lehetetlenné

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.04.28. 05:33

Lehet, hogy környezetbarát és egy idő után olcsó megoldás a napelem, egyvalamire még a gyártók sem gondoltak: egy esetleges lakástűznél a tetőn található szolárpanelek komolyan hátráltathatják a tűzoltók munkáját, és veszélyeztethetik az életüket is – derül ki a Wired cikkéből.

Képek forrása: Pexels.com

Januárban a New Hampshire-i Manchesterben egy lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, akik, miután meggyőződtek róla, hogy a lakók rendben vannak, felmásztak a tetőre, hogy lyukat fúrjanak, amin keresztül távozhat a füst. Itt azonban szokatlan jelenséggel néztek szembe – bár a hétköznapokban senki nem lepődik már meg azon, ha egy házon napelemek vannak, tűzoltó szempontból nagyon is veszélyesek lehetnek. A manchesteri tűzoltóknak nehezebb volt helyet keresniük a vágásra, és így a család macskája túl sem élte az esetet.

Az elmúlt két évtizedben a házakra erősített, lakossági szolárpanelek száma drámaian megnőtt. Először az adókedvezmények, majd a gyors megtérülés vette rá az embereket arra, hogy környezetbarát technológiába fektessenek – és persze az sem utolsó szempont, hogy a gazdaságosság és energiahatékonyság mellett még a bolygónak is jót tesznek, ha megújulóból fedezik az energiaszükségletüket. Amerikai kutatások szerint 2009-ben mindössze 30 ezer amerikai háztartásban voltak napelemek, 2013-ra ez a szám 400 ezerre ugrott, és azóta is csak növekszik.

A tűzoltók azonban lassan, de biztosan elkezdték felmérni a hátrányait is ezeknek a napelemeknek, és fokozatosan készülnek arra, hogy biztosítsák a saját épségüket, és gyorsan is tudjanak reagálni. A tetőn található napelem ugyanis nem játék: a régebbi fajtákat még csak biztonságosan ki sem lehet kapcsolni egy lakástűz esetén, így a tűzoltók élete is veszélybe kerülhet, ha felmásznak a tetőre, és megpróbálják az itt fúrt lyukakon kiengedni a füstöt, megóvva ezzel a lakókat a füstmérgezéstől.

Az Egyesült Államokban a modern napelemek felszerelésénél már figyelnek arra, hogy a panelek között legyen annyi szabad hely, hogy a tűzoltó, ha kell, dolgozhasson biztonságosan. Ráadásul ezeket a rendszereket már egy gombnyomással áramtalanítani lehet, ami a legnagyobb kihívás a tűzoltók számára egy ilyen esetnél.

Az USA-ban államonként változik erre az eljárási protokoll, de nincs tudomásunk arról, hogy itthon létezne ilyesmi, vagy tervben van-e, hogy biztonságosabbá teszik a tűzoltók munkáját a napelemek elterjedése idején. Ez kétségkívül egy olyan veszélyforrás, amit még nem térképeztünk fel teljesen, és amit szabályozni kell ahhoz, hogy a tűzoltók képesek legyenek a munkájukat végezni.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.