Vállalatok

Fasimon Sándor: a válságkezelésre minden energiaszolgáltató társaságnak szüksége van

NRGreport | 2020.05.04. 07:22

Megjelent az INA eredménybeszámolója, miszerint horvát olajipari vállalat nettó bevétele az idei első negyedévben elérte a 3,95 millió kunát (18,3 milliárd forint), ami 7 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az idén 798 millió kuna (37,1 milliárd forint) veszteséget könyvelt el a cég, amit eddig nem látott piaci mozgásokkal magyarázott. Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban.

Az INA által az MTI-hez eljuttatott eredménybeszámoló szerint 2020 első negyedévében az olajiparban kiemelten figyelt, újrabeszerzési árakkal becsült (CCS), tisztított EBITDA, azaz a kamatfizetés, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény 433 millió kunát (20,1 milliárd forint) tett ki, ez 14 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A nettó adósság 2,8 millió kunát (130 millió forint) ért el: az adósság és a tőke aránya 21,4 százalékon állt az első negyedév végén.

Fasimon Sándor, az INA igazgatótanácsának elnöke a közlemény szerint elmondta: a 2020-as év kihívások elé állította a vállalatot, a cég elleni kibernetikai támadásoktól kezdve a koronavírus-járvány kitöréséig. Olyan időszakról van szó, amelyet olajügyi szakemberek az elkövetkező években fognak taglalni – hangsúlyozta.

Egyrészről a konszenzus hiánya a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjai között, másrészről pedig a világjárvány kitörése olyan piaci dinamikához vezetett, amilyet nem tapasztaltak a legjártasabb szakemberek sem az olaj- és gázpiacon – fogalmazott. Hozzátette, hogy a nyersolaj árának alakulása a legerősebb olajvállalatokat is kihívások elé állította.

Kiemelte: ilyen környezetben az INA eredménye negatív lett, a 459 millió kuna (21,3 milliárd forint) értékű EBITDA főleg a tartalékok revalorizációjának következménye. Ugyanakkor az eredmények továbbra is stabilak, ha a 433 millió kuna értékű CCS EBITDA-t nézzük – hangsúlyozta.

Emlékeztetett, hogy még a piaci kereslet csökkenése előtt az INA kibernetikai támadásnak volt kitéve. "Ennek ellenére büszkeséggel mondhatom, hogy ebben az időszakban, bizonyos operatív kihívások ellenére sem került veszélybe a működésünk, meg tudtuk őrizni stabilitásunkat és továbbra is akadálymentesen el tudtuk látni a piacot" – húzta alá.

Jelezte: a jelenlegi kihívások, mint a termelés természetes csökkenése, valamint a finomítók többletkapacitása most még inkább hangsúlyt kapnak. "Annak ellenére, hogy elköteleztük magunkat egy vertikálisan integrált üzleti modell mellett (kutat, termel és értékesít), az INA fő pénzbevételét továbbra is a kutatás és termelés biztosítja" – mondta.

Úgy vélte: mivel a termékek ára történelmileg alacsony szinten van, és nincs kilátás gyors kilábalásra, a válságkezelésre minden energiaszolgáltató társaságnak szüksége van. Az INA sem kivétel ez alól, ezért gyorsan kell reagálni az új környezetre – magyarázta Fasimon Sándor.

Mint mondta, számos intézkedést hoznak addig, amíg a megelőző intézkedések által okozott gazdasági visszaesés nem ér véget. Itt a működési költségek elemzését, valamint néhány kiigazítást említett a beruházási tervek körül.

Rámutatott ugyanakkor, hogy a fejlesztések a jövőbeni projektek révén folytatódnak a R&M Új irány 2023. program keretén belül, amelynek az a célja, hogy hosszú távon biztosítsa a fenntartható és nyereséges működést. Amennyiben fel is oldják a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozó intézkedéseket, az olaj- és gázvállalatoknak nem lesz könnyű néhány hónap alatt visszanyerniük erejüket – vélekedett.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.

Címlapkép forrása: INA

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.