Fenntarthatóság

Mit kezdjünk a régi mobiltelefonnal?

NRGreport | 2020.05.05. 04:11

A hibás vagy megunt mobilok legtöbbször a szekrény mélyére kerülnek, mivel a felhasználók többsége hosszú évekig képes őrizgetni a régebbi készülékeket, azt remélve, hogy egyszer még jók lehetnek valamire, de azok rendszerint végül a kukába kerülnek, amivel jelentős kárt veszélyt jelentnek a környezetnek.

Ugyan 2019 már egymás után a harmadik év volt, amikor csökkent az okostelefonok eladása, de az 5G-nek köszönhetően trendforduló várható, a legtöbb gyártó az idei évtől ígéri az új generácis telefonok tömeges piacra dobását.  Az eNet 2019-es adatai szerint hazánkban tavaly 5,3 millióan használtak okostelefont, ami a felnőtt magyar internetezők 89 százalékát jelenti. Az 5G térhódítása hazánkban is jelentős mértékű készülékcserét jósol, ezért érdemes tisztában lennünk azzal, hogy miként cselekedhetünk felelősen, ha dobni akarnánk a régit.

Ugyan az elektronikai hulladékok zömét a nagy háztartási gépek teszik ki, a számítástechnikai és telekommunikációs eszközök – mint a laptop, táblagép vagy mobiltelefon – kis méretük ellenére is rohamléptekkel zárkóznak fel mögöttük. Mivel ezek használati ideje átlag másfél év, így életünk során sokkal többet „fogyasztunk el” belőlük, mint mondjuk egy 12 terítékes mosogatógépből és legtöbbször nem azért cseréljük le mert elromlottak.  

Pedig ezekből az eszközökből másodlagos nyersanyagokat lehet kinyerni, ha eljuttatnánk őket a megfelelő gyűjtőpontokra. A környezetbe jutva (kommunális hulladék) viszont az egyes alkatrészei és a kijelző az egészségre és a természetre is káros anyagokat tartalmaznak. Az akkumulátorokban, illetve a kisebb mobilokhoz használt ezüst-oxidot tartalmazó gombelemekben jelenlevő higany és kadmium veszélyes a környezetünkre, ezért mindenképp gondoskodni kell a szakszerű tárolásukról, amíg azok újrahasznosításra vagy ártalmatlanításra nem kerülnek. Többek között a Praktiker oldalán is tájékozódhatunk valamennyi elektronikai hulladék kezeléséről és leadásáról: a vállalat már 2015-től foglalkozik a másodlagos nyersanyagok visszanyerésével és a veszélyessé vált e-hulladékok kezelésével.

Emellett számos lehetőség közül választhatunk, ha készülékcsere során – környezetünket védve – a felelős újrahasznosítás jegyében szeretnénk cselekedni. Az első és talán legegyszerűbb, ha a megunt eszközeinknek új gazdát keresünk, eladjuk vagy elajándékozzuk olyan személynek, családtagnak, aki örömmel használja azokat.  Továbbá akár díjmentesen is leadhatjuk a helyi szemétszállítást biztosító szolgáltató hulladékgyűjtőjében, de a gyártó és a forgalmazó is köteles visszavenni a használt mobilokat, egyes áruházláncoknál (pl. a Media Marktnál) pedig új mobil vásárlása esetén beszámítják a régi készüléket, így jelentős kedvezményt is kaphatunk. Sőt, a magyarországi Jane Goodall Intézet egyedi kezdeményezést is indított 2018-ban, Passzold vissza Tesó! – szlogennel, amivel céljuk a magyar háztartásokban és szervezeteknél lévő, használaton kívüli mobiltelefonok begyűjtése, amiket az Inter-Metal Recyclingnak adnak át újrahasznosításra.

Ahogyan időt és energiát nem sajnálva végzünk kisebb „piackutatást” új készülékeink megvásárlása előtt, érdemes ugyanilyen alapossággal számba venni azokat a lehetőségeket is, amikor használt eszközeink sorsáról döntünk. Az itt felsoroltak közül bármelyik mellett tesszük le a voksunkat, biztosak lehetünk benne, hogy hozzájárultunk környezetünk védelméhez.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.