Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Új szabály a gumiabroncsok címkézésére az EU-ban

NRGreport | 2020.05.05. 08:43

Az EU elkötelezte magát amellett, hogy az 1990-es szinthez képest 2030-ra 40%-kal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. A közúti közlekedésből származik a károsanyag-kibocsátás 22%-a az Unióban, és ez az egyetlen ágazat, ahol ez a szám nem csökkent az 1990-es szinthez képest.

karbonsemlegességet célzó Európa ezért a közlekedési ágazatból származó kibocsátást az 1990-es szinthez képest 60%-kal tervezi csökkenteni 2050-re.

A gumiabroncsok a gépjárművek üzemanyag-fogyasztásának 20–30 %-áért felelősek, ezért a takarékosabb abroncsok nagyban hozzájárulnak a kibocsátás csökkentéséhez. Az EU új szabályokat vezet be a címkézésükre, hogy a megfontoltabb, és remélhetőleg környezettudatosabb döntést hozhassunk vásárláskor –írja az Európai Parlament honlapja.

Új, egyértelműbb információ a címkéken

Az új szabály szerint a címkéknek információt kell adniuk a gumiabroncs üzemanyag-hatékonyságáról egy A-tól G-ig tartó skálán, arról, hogy mennyire tapadnak a nedves úton, is milyen hangosak (decibelben kifejezve). A címke ki fog egészülni a hó- és jégtapadásra vonatkozó ikonokkal, és később bevezethetik a futásteljesítményre és a kopásra vonatkozó paraméterek hozzáadását is. Ez elősegítheti a gumiabroncsok kopása miatt a környezetbe kerülő mikroműanyagok mennyiségének csökkentését.

Fontos, hogy a címkéket jól látható helyen kell feltüntetni, az interneten vásárolt gumiabroncsok esetében is, és egy QR kódot kell tartalmaznia, további információval.

A következő lépések

A Parlament és a Tanács 2019 novemberében előzetes megállapodást fogadott el a szabályozás részleteiről, amelyet a Tanács már megszavazott. Az EP ipari szakbizottsága is jóváhagyta, így most a Parlament plenáris ülésén a sor, hogy szavazzon róla.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.