Fenntarthatóság

A klímaváltozás elleni küzdelmet a járvány után is szem előtt kell tartani

NRGreport | 2020.05.08. 13:39

Az európai zöld megállapodást kell a gazdaságélénkítő és helyreállító csomag középpontjába állítani az EP-képviselők szerint.  A jelenlegi egészségügyi válság és annak következményei továbbra is a legfontosabb prioritás az EP napirendjén, de a képviselők már a válság utáni időszakra vonatkozó stratégián is dolgoznak.

Egy április 17-i állásfoglalásukban hangsúlyozták, hogy az EU-nak nagyszabású gazdaságélénkítő és helyreállítási csomagra van szüksége, amelynek központi eleme a zöld megállapodás kell hogy legyen, az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.

Az egész Európában bevezetett szigorú kijárási korlátozások miatt nagyban csökkent a légszennyezés mértéke. A nagyobb európai városokban a nitrogén-dioxid (NO2) koncentrációja is komoly mértékben csökkent. A zárva tartó irodák, a turizmus visszaesése és a lelassult gazdaság miatt a szén-dioxid-kibocsátás is jelentősen csökkent. Várhatóan csökkenni fog az energia iránti igény és az ipari tevékenységek mértéke is. Az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerében a kibocsátási egységek ára 40% -kal esett 2020 február közepe és március közepe között. A rendszer célja az iparban keletkező üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a klímaváltozás megfékezése. 

Az Európai Parlament tavaly november 28-án hirdetett éghajlatváltozási veszélyhelyzet, és felszólította a Bizottságot, hogy biztosítsa: minden javaslat a maximum 1,5 Celsius-fokos hőmérsékletemelkedést szolgálja. A Bizottság decemberben ismertette az európai zöld megállapodásra vonatkozó tervét, majd márciusban javaslatot tett egy uniós klímatörvényre, amelynek köszönhetően a kontinens 2050-re elérheti a karbonsemlegességet. A Parlament januárban magasabb kibocsátáscsökkentési célt kért a Bizottságtól, hogy az EU biztosan el tudja érni klímacéljait.

Az EP környezetvédelmi szakbizottsága április 15-én egyeztetett Frans Timmermans uniós biztossal, aki kijelentette: az uniós klímacélok érdekében meghatározott terv továbbra is áll. A jogszabály az EP-nek is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy életbe lépjen, és a képviselők szeretnék, ha ezt még a következő, 2021-es klímakonferencia előtt el tudná fogadni – írja az Európai Parlament honlapja.

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.