Vállalatok

Jöhet a gáz: az FGSZ Zrt. elkészült a kompresszorállomási csomópontok átalakításával

NRGreport | 2020.05.08. 03:53

Északkelet-Magyarország gázellátás-biztonságának növelése céljából a MEKH végrehajtandó beruházási projektet írt elő az FGSZ Zrt-nek, melyet még a koronavírus járvány miatt hozott különleges intézkedések ellenére is jóval korábban, egy hónappal a május végi határidő előtt sikerült befejezni. Az FGSZ fejlesztései biztosítják, hogy az érintett kompresszorállomási csomópontokon az ukrán helyett akár más betáplálási pontokról is elláthatóvá válik a régió.

Képek forrása: FGSZ Zrt.

Az FGSZ Zrt. 2019 februárjában kezdte meg a Beregdaróc-, Hajdúszoboszló- és Nemesbikk kompresszorállomási csomópontok átalakítását. A fűtési szezonban az ország földgázellátásának zökkenőmentes biztosítása mellett a kivitelezés folyamatos átszervezést és újraütemezést igényelt, valamint a koronavírus járvány miatt bevezetett pandémiás tervekkel is összhangba kellett hozni.

Az átalakítások során olyan átkötések kiépítésére került sor, amelyek révén a meglévő kompresszorok kapacitását felhasználva meg lehet fordítani a szállítási irányokat, ezzel növelve az északkelet-magyarországi régió gázellátás-biztonságát és csökkentve kitettségét az ukrán betáplálási ponttal szemben. Beregdaróc és Nemesbikk kompresszorállomási csomópontokon a mérés korszerűsítése is megtörtént, így a teljes projekt végül mintegy 3,7 milliárd HUF saját forrás elhasználásával zárult április végén.

A projekten pár hónapig átfedésben dolgozott az FGSZ Zrt. egy másik, 2019 októberében zárult ellátásbiztonságot célzó projekttel. A csanádpalotai kompresszorállomás és a magyar-román határt keresztező ROHU gázvezeték fejlesztésének köszönhetően jelentősen bővült a fordított irányú szállítás lehetősége, így lehetővé téve, hogy Romániából 1,75 milliárd köbméternyi gázt lehessen szállítani Magyarországra, ezzel is növelve régiónk ellátásbiztonságát.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.