Fenntarthatóság

Számít az elektromos autónál a súly és a méret?

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.05.08. 07:11

Nemrég írtunk arról, hogy mi alapján érdemes elektromos autót választani, ha úgy döntene, hogy ilyen járművet szeretne otthonra. Arról viszont ritkán esik szó, hogy egy kocsi súlya és mérete befolyásolhatja-e azt, hogy mennyi áramot fogyaszt, és mennyire gazdaságos a fenntartása – a Treehugger cikke szerint egyáltalán nem mindegy, hogy ilyen szempontból is milyen autót választunk.

Amikor elektromos autó vásárlására adjuk a fejünket, olyan tulajdonságait szoktuk átgondolni, mint a márka, az egy töltéssel autózható táv, vagy a karbantartás elérhetősége. Az ritkán jut eszünkbe, hogy az elektromos kocsi mérete és súlya is beleszólhat abba, mennyire praktikus választás vele járni, arról nem is beszélve, hogy a környezetre is nagyobb terhet róhat a gyártása – erről a témáról pedig a mai napig komoly viták folynak.

Az elektromos autó ugyanis, bár nem éget fosszilis energiahordozókat, nem enged káros anyagokat a levegőbe, azért korántsem teljesen zöld. Ha eltekintünk attól, hogy a töltéshez szükséges áram milyen forrásból érkezik (ez ugyanis nem az egyén, hanem az adott ország hatásköre), akkor is ott van még a kocsihoz és a benne található nagy teljesítményű akkumulátorhoz szükséges alapanyagok beszerzése, ami korántsem környezetbarát. A Wired cikke megemlíti például a lítiumion-akkumulátorok környezeti vonatkozásait, elég csak arra gondolni, hogy mennyire nem fenntartható a lítium- és kobaltbányászat.

Egy nehezebb autóhoz értelemszerűen nagyobb akkumulátor is kell, már akkor, ha a gyártó nem szeretne csökkenteni az egy töltéssel megtehető távon vagy a sebességen. A Treehugger cikke a Porsche Taycant hozza példaként, ami több mint 2,8 tonnás, ahhoz képest, hogy a Nissan Leaf 1,9-2,1 tonna környékén mozog. Ez nem biztos, hogy nagy különbségnek tűnik, de a Porschéban már 630 kilós akkumulátorok vannak – érdemes belegondolni, hogy ezekhez mennyi alapanyag bányászására volt szükség.

Ráadásul nem is biztos, hogy praktikus egy ilyen nehéz elektromos autót vásárolni: ahhoz képest, hogy luxusautóról van szó, az egy töltéssel megtehető távolsága mindössze 323 kilométer. Ráadásul aránytalanul sok áramra van szüksége a működéshez, 100 mérföldenként (160 kilométerenként) 49 kWh-át fogyaszt, ami a Tesla Model 3 Long Range esetében például 26 kWh.

Alapvetően érdemes tehát átgondolni az elektromos autó súlyát is akkor, ha ilyen kocsit szeretnénk vásárolni, és inkább a hatékonyság oltárán áldozni a márka vagy a külső helyett.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.