Fenntarthatóság

Így szabaduljon meg az elemektől környezetbarát módon

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.05.11. 07:41

A legtöbben nem is fordítunk figyelmet arra, hogy hová dobjuk például a háztartásban elhasználódott elemeket – pedig ezek nagy része veszélyes hulladéknak minősül, de még azt is érdemes szelektíven gyűjteni, ami nem tartozik ebbe a kategóriába.

A hagyományos, egyszer használatos elemek

Az egyszer használatos, hagyományos elemek régen higanyt tartalmaztak, ami erősen mérgező anyag, a vele való túlzott érintkezés az emberi szervezetben kárt tehet. A mérgezés tünetei közé tartozik a végtagzsibbadás, általános izomgyengeség, látászavar. Súlyos esetben bénulás, kóma léphet fel, majd halált okoz. Ebből következik, hogy a környezetnek sem tesz túl jót, ha a kommunális hulladékon keresztül valahogyan a környezetbe jut. Szerencsére Magyarországon 2015. október 2-tól tilos a 0,0005 tömegszázaléknál nagyobb higanyt tartalmazó elemek és akkumulátorok forgalomba hozatala, így az egyszer használatos, hagyományos háztartási elemeket (amik például a tévé távirányítójában és az órában is vannak) elméletben elég a háztartási hulladékba helyezni.

Ennek ellenére sokkal jobbat tesz a környezettel, ha az elemeket a számukra kijelölt gyűjtőhelyre viszi (számos városban van ilyen), vagy félreteszi őket, és megvárja, amíg a szűkebb környezetében elemgyűjtő akciókat szerveznek. Ilyet közösségekben és iskolákban is szoktak rendezni. Több olyan kezdeményezés is van, ahol használt elemért és akkumulátorért pontokat, kuponokat lehet kapni. Hiába alig tartalmaznak ezek az elemek már higanyt, ha ellenőrizetlen körülmények között a természetbe kerülnek, akkor a külső burkolat sérülésével az elem nehézfém alkotóelemei nedvességgel érintkezve kioldódhatnak. Ezek az oldatok a talajba jutva erősen szennyezik a termőföldet és a talajvizet.

Az újratölthető elemek

Az újratölthető elemeket is érdemes gyűjtőpontokra vinni, vagy gyűjteni őket, és egyben leadni nagyobb mennyiséget, mivel egy fokkal veszélyesebbek a környezetre, mint a hagyományos, egyszer használatos fajták. A kommunális hulladékba kerülve a természetben köthetnek ki, ahol a mérgező anyagok kioldódnak belőlük.

Arról nem is beszélve, hogy az újratölthető elemekben rendszerint olyan értékes anyagok vannak, amelyeket nagyon jól lehet újra hasznosítani, így még akkor sem érné meg őket hagyományos módon kidobni, ha egyébként nem szennyeznék mellé a környezetet is.

A potenciális mérgezőségük ellenére szakértők azt ajánlják, hogy inkább ezeket használjuk, mint az egyszer használatos társaikat, mivel még mindig jobb, ha nem azonnal eldobható termékeket részesítünk előnyben.

A gombelemek

A gombelemekben, amelyek például az órákban is megtalálhatók, még mindig lehet veszélyesebb mennyiségű higany, ezért különösen óvatosan kell velük bánni, és veszélyes hulladékként kell őket kezelni. Érdemes őket összegyűjteni, majd egy arra alkalmas ponton leadni.

Figyeljen azonban arra, hogy az ilyen elemeket száraz helyen, és főleg nem fém konténerben tartsa, mert így a legbiztonságosabb. Ha ilyen elemeket vásárol, érdemes a boltokban megkérdezni, hogy hogyan tudja használat után a lakóhelyéhez legközelebb, leginkább környezetbarát módon kidobni őket.

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.