Szabályozás

Ez volt az első komoly krízishelyzet a szabályozók életében

NRGreport | 2020.05.13. 12:11

Az európai szabályozó hatóságok áprilisban az OECD NER (Network of Economic Regulators) által szervezett online webinar keretében vitatták meg a koronavírus-járvány legfontosabb tanulságait. A mintegy 150 regisztrált képviselő, köztük a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) részvételével zajló tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy a koronavírus-járvány okozta kihívások között első helyen a gyors hatósági döntéshozatal és a fogyasztók ellátásbiztonságának garantálása áll. 

A résztvevők kiemelték, hogy a világjárvánnyal együtt járó korlátozások a hatósági-szabályozói gyakorlatban is változást követeltek. Megváltozott például az engedélyesekkel való kapcsolattartás módja: a hivatalos, hatósági formákat több esetben felváltották az informális kapcsolattartási formák. A gyors döntésekhez elengedhetetlenek a naprakész, friss információk, ezért a hatóságok kénytelenek voltak sűríteni az eseti, rövid határidős, készletekre, ellátásbiztonságra és aktuális pénzügyi helyzetre vonatkozó adatbekérések gyakoriságát.

A tanácskozáson elhangzott, hogy a vészhelyzet felülírta a szabályozók hosszú távú stratégiáit, ami gyors alkalmazkodást követelt. Tekintettel arra, hogy a jelenlegihez hasonló járványhelyzetre még nem volt példa, a szabályozók életében ez az első komoly krízishelyzet, ahol a meghozott vészhelyzeti intézkedések azonnal a gyakorlatban vizsgáznak, és azok hatékonyságáról, fenntartásáról vagy megváltoztatásáról rövid határidővel kell dönteni.

Több részvevő jelezte, hogy a szabályozók már most ajánlásokat és javaslatokat fogalmaznak meg a járvánnyal együtt járó gazdasági válság negatív hatásainak csökkentése érdekében a kormányzatok felé.

Arra a kérdésre, hogy mi a COVID-19-krízissel kapcsolatos legjelentősebb kihívás a szabályozó szervek részéről, a delegáltak jelentős többsége az azonnali és gyors döntéshozatalt jelölte meg, de ugyanígy elsődleges feladatnak tekintették az ellátásbiztonság folyamatos fenntartását.

A járvány hosszú távú hatásait elemezve a résztvevők egyetértettek abban, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani a veszélyeztetett fogyasztók helyzetére, hogy a minőségi és megfizethető szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférésük a jövőben se sérüljön – írja a MEKH honlapja.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.