Vállalatok

Lehőcz: A MET csoport folyamatosan monitorozza a kockázatokat, de a lehetőségekre összpontosít

NRGreport | 2020.05.13. 05:39

Nem kellett módosítani a járvány miatt a MET csoportszintű üzleti tervét, a vállalat eszközportfóliójához tartozó Dunamenti Erőmű szintén a korábbi stratégiának megfelelően működik, a folyamatban lévő akvizíciók mellett pedig a tervek szerint halad a MET kabai naperőművének kivitelezése is. Lehőcz Balázs Gábor, a MET Csoport eszközdivíziójának vezetője a Világgazdaságnak számolt be arról, hogy az energiapiac jövőjét tekintve több opciót tart elképzelhetőnek: a koronavírus-járvány a tervezettnél gyorsabb átalakulást hozhat a megújuló energiatermelés irányába, de a pénzügyi, gazdasági nehézségek miatt előidézheti ennek lassulását is.

A járvány hatására az egész világon megfigyelhető gazdasági lassulás az energiafelhasználásban is megmutatkozik. Az elmúlt hónapokban jelentős csökkenést mutatott az európai gáz- és áramfogyasztás. Ez első sorban azokat az országokat érintette, amelyek a teljes korlátozás mellett egész iparágakat is lezártak” – mondta Lehőcz Balázs Gábor, a MET Csoport eszködivíziójának vezetője a Világgazdaságnak adott interjújában. Hozzátette, hogy Magyarországon egyelőre kevésbé drasztikus a csökkenés, az energiapiaci szereplők azonban itt is nagy nyomás alatt vannak. A MET eszközportfóliójához tartozó Dunamenti Erőmű kapcsán kiemelte, hogy annak termelése a járvány ellenére stabil, továbbra is termel és ugyanúgy részt vesz a rendszerszintű szabályozásban. Lehőcz szerint a cégcsoport három erős divíziója – vagyis az európai végfogyasztói értékesítés, a trading és nagykereskedelem, valamint az eszközkezelés és energiatermelés – a garancia arra, hogy a jelenlegi kritikus helyzetben is képesek megtartani a vállalat stabil pozícióját.

A MET várakozásai szerint akkor köszönthet majd be a válság továbbgyűrűző hatása, amikor a piaci szereplők túl lesznek a kezdeti sokkon, a legnagyobb kockázatot pedig a vállalatok fizetésképtelenségében látják. Amellett, hogy minden lehetséges kockázatot igyekeznek elkerülni, arra is készülnek, hogy időben és a megfelelő lépésekkel tudjanak reagálni egy esetleges nem várt negatív hatás bekövetkeztére.

Azonban nem csak a kockázatok monitorozását tekintik feladatuknak, hanem azt is, hogy a kialakult helyzetből adódó esetleges lehetőségeket időben észleljék. Az eddigi stratégiai irányt és az optimizmust szem előtt tartva a járvány idején, áprilisban kötöttek le jelentős, 1,3 milliárd köbméter földgáz szállítására vonatkozó kapacitást az épülő horvátországi LNG-terminálon. A beruházás mérföldkőnek tekinthető a térség energiapiacának fejlődésében, hiszen – az újabb üzleti lehetőség mellett – fontos szerepe lesz a térség ellátásbiztonságának és forrásdiverzifikálásának növelésében is.

A teljes interjú a Világgazdaság 2020. május 12-i nyomtatott lapszámában olvasható.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.