Innováció

Légtisztító elektromos autó a Hyundai-tól

NRGreport | 2020.05.14. 13:03

Vezetés, forgalmi megállás, sőt töltés közben is képes maga körül tisztítani levegőt a koreai gyár koncepció autója – írja az alternativenergia.hu.  

A március elején bemutatott "Prophecy" elnevezésű koncepciós elektromos autót a cég elegánsra, sportosra, esztétikusra tervezte, de ennél is fontosabbnak tartotta hogy ezt a modellt az önjáró járművek tulajdonságaival vértezze fel. Kormánykereke sincs. Ami viszont a leginkább kiemeli a Prophecy-t a többi prototípus közül, az a közelmúltban kiadott közleményük miszerint ez a típusú kocsi az utasterében és a környezetében egyaránt tisztítani fogja a levegőt. Olyan rendszert építettek a modellbe, amely egyenletesen és folyamatosan méri a kabinban a szállópor koncentrációt, és szükség esetén beszívja, megszűri és keringteti a külső levegőt. Miután a megfelelő szintet elérte az autó beltéri oxigénszintje, a gépjármű ajtajának alján kialakított szellőzőnyílásokon át a már megtisztított levegő visszajut a kültérbe.

Vezetés, forgalmi megállás, sőt töltés közben is működtethető a „légtakarító” üzemmód. Tekintettel arra, hogy a Prophecy ablakai nem nyithatóak, ezért a tervezőknek eleve az volt  a feladata, hogy egy komoly légkondicionáló rendszert dolgozzanak ki az utaskomfort megteremtéséhez. Az aerodinamikai fejlesztőknek azzal adott szabad kezet a Hyundai, hogy nem kell ablaküveg lehúzó- és tároló feladatot ellátniuk az ajtóknak. A közzétett információk alapján úgy tűnik, hogy a Prophecy még csupán egy koncepció, de ha eljut a gyártásig, akkor a Hyundai és leányvállalatának, a Kianak a közös együttműködésében fog készülni.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.