Vállalatok

Megjelent az ALTEO második Integrált Jelentése: a tőzsdei cégnél a pénzügyi erő és a fenntarthatóság melletti elköteleződés a kiemelt fókusz

NRGreport | 2020.05.14. 03:59

A pénzügyi erő és a fenntarthatóság továbbra is egyszerre kiemelkedő szempont az ALTEO Csoportnál, erről tanúskodik a társaság most kiadott második Integrált Jelentése is: 2019-ben a vállalat megújuló energiára támaszkodó portfóliója összesen 54 megawattra bővült, amely így már a teljes erőművi kapacitásának több mint 50 százalékát teszi ki, miközben mind árbevételét, mind EBITDA-ját illetően masszív növekedést tudtak elérni.

Az ALTEO második Integrált Jelentése a 2019-es év pénzügyi eredményei mellett a társaság fenntarthatósági jelentését is tartalmazza. Az Integrált Jelentés célja az, hogy átfogó képet nyújtson az ALTEO működéséről, úgy, hogy a legfőbb pénzügyi mutatókon túl bemutatja a társaság környezeti és társadalmi szerepvállalásának legfontosabb eredményeit is.

A kitartó építkezésnek köszönhetően 2019-ben az ALTEO a hazai energetikai szektor egyik meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát. A társaság folyamatosan megerősíti pozícióját a fenntartható gondolkodásmódot a középpontba állító, úgy nevezett ESG vállalatok között, és sorra aknázza ki az energetikában rejlő üzleti lehetőségeket. (Az Environmental, Social and Governance szavakból álló rövidítéssel – ESG – a fenntarthatóságnak működésükben kiemelt jelentőséget tulajdonító cégeket, befektetőket, befektetési vállalkozásokat jellemzik a nemzetközi gyakorlatban.)

Fókuszban a fenntarthatóság

A 2019-es évvel lezárult a 2016-ban meghirdetett hároméves beruházási ciklus, amely során a társaság 20 milliárd forintot meghaladó befektetési és fejlesztési volument valósított meg, főként a megújuló energiaforrásokra fókuszálva. A monori, nagykőrösi, és balatonberényi naperőművi beruházások átadásra kerültek, emellett a bőnyi szélerőműpark megvásárlásával egy akvizíció is történt. Így a megújuló energiára támaszkodó erőművi portfólió összesen 54 megawattra bővült, amely a társaság teljes erőművi kapacitásának több mint 50 százalékát jelenti. 2019-ben elindult a Gibárti Vízerőmű rekonstrukciója is.

Fentieknek is köszönhető, hogy az ALTEO 2019-ben 37 százalékkal növelte árbevételét, EBITDA-ját pedig 110%-kal.

Körforgásos gazdaság és villamosenergia tárolás

A 2019-es év a folyamatosan szélesedő tevékenységi kör szempontjából is kiemelkedő volt. A társaság a körforgásos gazdaság szellemében elindította Hulladékgazdálkodási Divízióját. E mellett korunk egyik legnagyobb kihívására – az energiatárolás problematikájára reagálva –  az ALTEO a sikeres tesztüzemet követően Zuglóban  a közép-kelet-európai régióban az egyik elsőként átadta 6 MW kapacitású villamos energia tárolóját és befejezte annak a társaság szabályozási központjába való integrálását. Ez a projekt ugyancsak nagyban hozzájárul az időjárás függő, megújuló bázisú erőművek hazai elterjedéséhez, tekintve, hogy tovább erősíti az ALTEO szabályozási központjának villamos-energia termelés kiegyenlítési képességét.

„Az ALTEO döntései az anyavállalat 2008-as megalapítása óta a fenntarthatóság hármasát, a környezeti, társadalmi és a pénzügyi fenntarthatóság szempontjait együttesen figyelembe véve születnek. Az ALTEO továbbra sem áll meg a megkezdett úton, a következő években tovább építjük cégünket és azért fogunk dolgozni, hogy egy olyan vállalattá váljunk, amely a leginnovatívabb megoldásokkal kíván tenni egy még élhetőbb világért. A világban egyre terjedő ESG szemlélet egyik hazai képviselőjeként ezért a nemzetközi trendekkel összhangban már második alkalommal tesszük közzé integrált formában a pénzügyi eredményeinket és a fenntarthatóság területén kifejtett erőfeszítéseinket tartalmazó beszámolónkat„– hangsúlyozta ifj. Chikán Attila az ALTEO Nyrt. vezérigazgatója.

Az ALTEO 2019-es évben elért eredményeibe részletes betekintést nyújtó Integrált Jelentése teljes terjedelmében itt érhető el.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.