Trading

Romgaz: csak 2021-ben folytatódnak a tárgyalások a fekete-tengeri földgázlelőhelyben való részesedésszerzésről

NRGreport | 2020.05.15. 06:49

Csak 2021-be folytatódnak a tárgyalások arról, hogy a Romgaz román állami gázvállalat is részesedést szerez-e a fekete-tengeri Neptun Deep gázlelőhelyben – jelentette ki Adrian Volntiru, a Romgaz vezérigazgatója.

A vállalatvezetőt a Ziarul Financiar című gazdasági napilap idézte csütörtökön. Volintiru kifejtette, hogy a tárgyalásokat elhalasztották a jelenlegi "nehéz konjunktúrára való tekintettel".

"A várakozás álláspontjára helyezkedtünk, a tárgyalásokat a jövő évre halasztottuk" – mondta a vezérigazgató, aki szerint mind az osztrák OMV Petrom, mind az amerikai ExxonMobil részéről ugyanolyan nagy az érdeklődés a fekete-tengeri gázlelőhely iránt, de várják, hogy a parlament fogadjon el egy új offshore-törvényt, amely segítené a kitermelést, kedvezőbb feltételeket állapítva meg a kitermelő vállalatok számára. A vezérigazgató bizakodónak mutatkozott, hogy a 2020-as év megoldást hoz erre, és akkor 2021-ben újrakezdődhetnek a tárgyalások.

A Fekete-tenger Neptun kontinentális talapzatában 42-84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiség rejlik. A kitermelési jogok felett 50-50 százalékban osztozik az OMV és az ExxonMobil, de az amerikaiak tavaly árulni kezdték részesedésüket, miután a világon több beruházási tervüket újraértékelték, közöttük a romániai projektet is. Tavaly novemberben jelentette be a Romgaz vezérigazgatója, hogy a román állami vállalat 15-20 százalékos részesedést vásárolna az amerikaiaktól.

Az OMV Petrom is április végén közölte, hogy leghamarabb csak 2021-ben dönt a kitermelésről, ugyanis nagyon sok függ attól, hogy Romániában megfelelő törvény legyen a tengeri mezők kitermeléséről. A román parlament már 2018 októberében elfogadta az úgynevezett offshore-törvényt, de ez olyan feltételeket tartalmaz, amelyet nem tartanak elég vonzónak a befektetők.

A kitermelésében Magyarország is érdekelt. 2018-ban magyar vállalatok kötötték le a két ország gázhálózatát összekötő román-magyar interkonnektor teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.

Címlapkép forrása: Nesgt.com

  NRGreport
Címkék
#Exxonmobil   #földgáz   #gázkitermelés   #Neptun Deep   #OMV   #Romgaz  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.