Trading

Reagált az Északi Áramlat 2 a német hatósági döntésre

NRGreport | 2020.05.18. 05:16

Elutasította a német szabályozó szerv (BNetzA) az Északi Áramlat 2 tavaly áprilisban benyújtott kérelmét, melyben mentesítést kértek a módosított európai uniós gázirányelv alól. „Mindenekelőtt megvizsgáljuk és higgadtan kielemezzük a döntést, majd természetesen a jogaink védelme érdekében hozható további lépéseket is számba vesszük” – közölte a Gazprom a RIA Novosti orosz hírügynökséggel.  A német szabályozó közleményében megerősítette, hogy a határozat megfellebbezhető.

A február végén módosított gáz irányelvek értelmében az EU tagállamainak területén futó valamennyi gázvezeték esetében biztosítani kell a hozzáférést harmadik fél, azaz más szolgáltató számára is, valamint garantálni kell a megkülönböztetéstől mentes tarifákat és az átláthatósági követelményeket is. Az Északi Áramlat 2 egy olyan gázvezeték, ami Lengyelországot és Ukrajnát megkerülve, a Balti-tengeren át szállítana közvetlenül gázt Oroszországból Németországba, a szabályozás által pedig a Balti-tenger alatt futó szakasz a német hálózat részévé válna. A német rendszerbe való integrálással az érintett szakaszon a kezelők a németek lennének, ők szabályoznák a használati díjakat is.

A Gazprom felkérte a PwC-t, hogy vizsgálják meg a szabályozás életbe lépése miként érintené a német adófizetőket: a könyvvizsgáló eredményei megerősítették, hogy a német gázpiac költségei jelentősen növekednének – 2030-ra mintegy 600 millió eurós költségeket jelentene -, ezt pedig a német fogyasztók pénztárcájából kellene ellensúlyozni – összegezte a meglátásokat Henry Otto, a PwC Energy Consulting vezetője. A szabályozás által a Gazprom viszont éves szinten 50 millió eurót spórolna meg, hiszen a német díjrendszer részévé vált szakaszon nem kellene használati díjat fizetniük.

A szabályozás alóli felmentését ellenzők szerint, ha az EU nem érvényesíti a teljes belső piacra a módosított irányelveket, akkor az káros hatással lenne az európai gázpiacra és az ellátásbiztonságot is gyengítené. Az energiaügyekre szakosodott tanácsadó cég, a Frontier Economics szakértői – akik szintén a Gazprom megbízásából vizsgálódtak – cáfolják az ellenzők aggályait.  Jelentésük szerint az Észak Áramlat 2 javítja az ellátásbiztonságot, hiszen amennyiben egy tranzitországban jelentkező probléma miatt leáll a szállítás, úgy alternatív útvonalat teremt és az EU csökkenő gáztermelési tendenciáit is kompenzálhatja az általa biztosított gázimport mennyiséggel.

Azok a projektek kérhettek mentesítést a szabályozás alól, amelyek csővezetékeinek kiépítése 2019. május 23. előtt befejeződött, valamint azok is, amelyek jövőbeli beruházása csak a felmentés megadásával biztosítható. Az Északi Áramlat 2 kiépítése jelenleg is folyamatban van, de a végleges döntés a beruházásról még az irányelv módosítása előtt megtörtént.  A határozat ellen a kihirdetéstől számított egy hónapon belül nyújtható be fellebbezés.

Címlapkép forrása: Gazprom

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.