Rezsi

Veszélyes a trükközés, mégis csinálják

NRGreport | 2020.05.18. 03:58

Életveszélyes módszerek, elképesztő környezeti szennyezés és pusztítás, milliós nagyságrendű anyagi károk – mindezek a szabálytalan áram- vagy gázhasználat lehetséges következményei. A jogtalan vételezés bizonyítása a szolgáltatót terheli, egy-egy felderítés hónapokig is eltarthat.

Időről időre hallunk különböző súlyosságú, szabálytalan vételezési esetekről: szeptemberben például a pécsi sportegyesület vezetőjétől volt hangos a média, aki közel 130 millió forintos veszteséget okozott az áram- és a gázszolgáltatóknak azzal, hogy a mérőórák állását meghamisította, és több mint 10 éven keresztül hamisan számolt el a fogyasztásáról. Hasonlóan nagyobb visszhangot kapott a januári óbudai robbanás is, ahol a szomszéd feltételezett áramlopása miatt egy családi ház leégett, nagyobb tragédia pedig csak a szerencsének köszönhetően nem történt.

Forrás: TIGÁZ Zrt.

Digitalizálódó felderítés

A szolgáltató eleinte azt észleli, hogy kevesebb lett a fogyasztása az adott ügyfélnek, ami persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy szabálytalan vételezés húzódik meg a háttérben. A lecsökkent fogyasztás oka lehet az is, hogy a fogyasztó áttért energiatakarékosabb háztartásbeli eszközök használatára vagy vegyestüzelésű kazánra, és ez eredményezte a kevesebb fogyasztást. Ám ha a szolgáltató indokoltnak látja, akkor inkább a helyszínre siet és ellenőrzi a körülményeket. A helyszínen fénykép készül a felszerelt berendezésekről, a plombák számáról, azonosítójáról, és azok sérülésmentes külsejéről. A plomba megrongálása, hiánya vagy a fogyasztásmérő-berendezés megrongálása már egyértelmű jelek lehetnek, ugyanakkor a már említett pécsi eset is mutatja, hogy a mérőeszközök hamisítása annyira jól sikerülhet, hogy a szolgáltató először nem is észleli a csalást. Sok esetben még a mérők is sértetlenek, helyette más, jóval veszélyesebb megoldásokat keresnek a szabálytalan vételezésre, például kiépítik a kerülővezetékeket vagy átalakítják a gömbcsapot. A rajtaütések során az sem ritka, hogy az erre kiképzett szakembereken kívül szükség van a rendvédelmi szervek, így a rendőrség nyomozóinak, helyszínelőinek a támogatására is, sőt olykor a tűzoltóság vagy akár a katasztrófavédelem is kivonul egy-egy tettenérésre, ha ez indokolt. A helyzet veszélyességét és komplexitását jól mutatja, hogy egy-egy ilyen helyszíni szemle akár 18-20 órán keresztül is eltarthat. Nem mellesleg azért is, mert egyre kreatívabb szabálytalan vételezési megoldásokkal találkoznak a szakemberek. A hatékonyabb helyszíni szemléket ma már számos olyan digitális eszköz is segíti, mint például digitális indukciómérő vagy hőkamera.

Közveszélyes ötletek

A károkozás valódi mértéke viszont sokszor felbecsülhetetlen. Nemrég a TIGÁZ elosztói területén egy mosoda üzemeltetésénél derült ki, hogy a tulajdonos egyéni barkács megoldásokkal vezette be a gázt és a vizet. Az egyik gázvezeték egészen pontosan a saját gyerekének kialakított homokozó alatt futott végig, valamint a mosoda által termelt szennyvíz sem volt megfelelően rendszerhez kötve. A szennyvizet egy olyan szomszédos telekre vezették ki, ahonnan egyenes út vezetett a közelben futó patakba. A szennyezés miatt élhetetlenné vált a vízi élet számára a patak, annak vize pedig már emberi fogyasztásra sem alkalmas emiatt. Mivel ebben az esetben felmerült a közveszély, így a katasztrófavédelem és tűzoltóság egyaránt jelen volt a helyszíni rajtaütésnél, felkészülve arra, ha a környéken élő családokat a helyzet kritikussága miatt biztonságos helyre kellene szállítani.

Az általunk megkérdezett TIGÁZ tapasztalatai szerint sokszor egészen újszerű célokra is vételezik ily módon a gázt: utóbbi évek slágertémája a földgázüzemű autózás „jóárasítása” lett. A tiszántúli szolgáltató szolgáltatási területén eddig több mint 30 illegális földgáztöltőt talált és szüntetett meg, többségét rendőrségi eljárás keretében. Az illegális töltőhelyek közül több helyen történt már robbanás és volt, ahol sajnos ez emberéletet is követelt.

Nem babra megy

Mivel a szabálytalan vételezések hatalmas károkat okoznak – volt olyan év, amikor ez közel 10 milliárdos kárt jelentett – a szolgáltatók számára egyaránt, ezért modernebb eszközökkel és gyakoribb ellenőrzésekkel próbálják kiszűrni és megakadályozni az illetéktelen használatot. A mágnesezhető mérők lecserélése mellett folyamatos képzések is segítik az ellenőrzést végző szakemberek munkáját. A TIGÁZ az elmúlt tíz évben évente átlagosan 70 000 célzott ellenőrzést végzett, nem is eredménytelenül: szakembereik 2010-ben még több mint 15 000 gázlopást szüntettek meg az ellenőrzések során, ez a szám a gyakori intézkedéseknek köszönhetően mára a tizedére csökkent.

Egy-egy szabálytalan vételezés felderítése, majd feldolgozása általában több hónapot is igénybe vehet, sőt, a tettenérést követően a rendőrségi eljárások időtartama akár 1-2 évig is eltarthat. Huzamosabb időn keresztül történő jogtalan vételezés bizonyítása esetén az elkövetők pedig komoly szankciókra számíthatnak: a néhány százezer forintos pénzbüntetés mellett nem ritka a közérdekű munka büntetés, vagy akár szabadságvesztés kiszabása.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.