NRGreport
Menü

Brit szenes-rekord

Április 9. óta egész egyszerűen nem termelnek a hálózatra a brit szénerőművek - mert nincs rájuk szükség. Ennek fő oka nyilván a koronavírus-járvány következtében visszaeső áramfogyasztás, de ez többről is szól.

Néhány napja az National Grid a Twitter oldalán számolt be arról, hogy a szigetországban rekordidőt értek el az energetikai rendszer szénmentes üzemeltetésében – írja a Napi.hu.

Az Egyesült Királyság villamos energia hálózata hétfő délig 30 nap, 7 óra és 36 perce üzemelt mindenféle fennakadás nélkül úgy, hogy a szénerőműveket kivonták a termelésből. Az egyik legjelentősebb brit energetikai termelő és szolgáltató, a Drax a hírhez gyorsan azt is hozzátette: az említett időszakban a szigetország energiaszükségletének 70 százalékát az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásokból tudták biztosítani. A bő egy hónapos rendkívüli időszakban az energiaszükségletek majdnem negyedét (23 százalékát) megújuló energiaforrásokból fedezték, közel egyharmadot (32 százalékot) a földgáz adott a mixbe, 22 százalékot pedig a nukleáris erőművek. Az energiamix további bő 20 százalékát az importáram és a lokális biomassza erőművek biztosították.

Ugyan az ígéretes adatok mögött nagyrészt a járvány hatása is felismerhető, a korábbinál jelentősen kisebb energiaigény valójában csak azt a folyamatot gyorsította fel, amivel a britek az energiaszektoruk átalakítás.

A Napi.hu már többször is beszámolt a brit útról: 2018 decemberére kétség kívül láthatóvá vált, hogy az elképzelésük - ami szerint minden szóba jöhető technológiát ki kell próbálni, jó úton halad. A káros és egyre drágább szénről előbb a szél felé, majd egyre inkább mást is preferáló érdeklődés írni kezdte a rekordokat. Az idei év sem csupán a szélről szól már a zöldenergiában, miután a nap is feliratkozott a már rendszer szinten is látható rekordot írók közé: április 20-án a szigetország teljes napi fogyasztásának 30 százalékát a napelempanelek által termelt energiából elégítették ki.

Ez utóbbi rekorddal kapcsolatban érdemes Chris Hewettet, a Solar Trade Association (STA) vezérigazgatóját idézni, aki szerint, ha majd a brit kormány elkezdi megtervezni, hogy miként volna a legjobb paraméterekkel újraindítható a gazdaság a Covid-19 által előidézett válságot követően, akkor "kínálkozik a lehetőség, hogy a megújuló energiákat tegye a helyreállítási csomagja középpontjába" – folytatja a Napi.hu cikke.

Címlapkép forrása: Pixabay

NRGreport | Forrás: Napi.hu