Rezsi

Fizika? Művészet – Fotóztál már működő atomerőműben?

NRGreport | 2020.05.20. 05:24

Te is szívesen bejárnád a Paksi Atomerőmű, nagyközönség elől elzárt területeit, mi több, egyedülálló képeket készítenél akár a reaktorcsarnokban is? Nos, akkor itt az ideje, hogy lencsevégre kapd az otthonodban is végbemenő, a fizikaórákról már jól ismert fogalmakat, jelenségeket, mint az energia, kölcsönhatás, vonzás, impulzus, rugalmasság, munka, súrlódás, halmazállapot és annak változása, fény és tükröződés. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által meghirdetett országos fotópályázaton a legalább 16 éves amatőr fotósok villanthatják meg kreativitásukat és a fizikai alapismereteiket.

Forrás: Getty Images

Hogyan lehet az atomerőmű a fotóstúdiód?

Hogy mit is érthetünk az otthonunkban megjelenő fizikai fogalmak alatt? Lakóhelyünk számtalan pontján találkozhatunk ilyen jelenséggel, akár egy egyszerű hajszárítást követően is, amikor műanyag fésűt használva hajszálaink feltöltődnek, és az elektrosztatikus hatás révén szerteszét állnak. A pozitív töltés eredményeként a hajszálak felemelkednek, majd magukhoz vonzzák a többi pozitív töltésű szálat is, így máris kész a szénaboglyaszerű, szerteszét szálló frizura. Bár maga a jelenség bosszantó lehet, azonban számos látványos fotó lehetőségét rejti magában. Mivel a pályázatra akár három képet is beküldhetsz, érdemes alaposan körbejárni közvetlen környezetedet, hiszen a fürdés során tükörre lecsapódó pára, a fagyasztóban rejtegetett gyümölcsök, de akár egy egyszerű prizma is jó alapanyag lehet a pályázati anyag elkészítéséhez.

Forrás: Getty Images

A zsűri által kiválasztott 20 nyertes pályázóra – az értékes albumcsomag mellett – egy egészen exkluzív lehetőség is vár. Ők ugyanis részt vehetnek az atomerőmű nyári, eddig csak a sajtó munkatársai számára biztosított erőműbejárási és fotózási eseményén. A bejárás során – természetesen a létesítmény biztonsági szabályainak betartása mellett – a résztvevők fotókat készíthetnek az atomerőmű elzárt üzemi területén, így a reaktorcsarnokban is.

Az otthon elkészített képek témájának csak a képzelet szabhat határt, hiszen a fizika minden helyiségben körülvesz minket. Amennyiben máris fényképezőgépet vagy telefont ragadnál, látogass el az atomerőmű oldalára, ahol megismerkedhetsz a további részletekkel: www.atomeromu.hu.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.