Trading

Energiapiac: minden kiszámíthatatlanná vált

NRGreport | 2020.05.22. 08:03

A világ energiaigényének visszaesése felülmúlta a 2008-2009-es válság hatásait, de még az I. és a II. olajválsággal kapcsolatos visszaesés mértékét is – jelentette ki Nagy Zsuzsa a Portfolio és a Magyar Gépjárműipari Egyesület közös szakmai online konferenciáján.

Az E.ON Energiamegoldások Kft. villamos energia és földgáz beszerzési vezetője beszélt továbbá arról is, hogy a koronavírus-járvány miatt kiszámíthatatlanná és bizonytalanná váltak az energiapiacok – írja a Portfolio. A jelenlegi recesszió hatására a világ energiaigénye 2020-ban összességében 4-6 százalékkal eshet vissza, ami relatív értelemben az elmúlt 70 év legnagyobb csökkenése, abszolút értékben pedig a valaha volt legnagyobb zuhanás. Ez gyakorlatilag egy 5 éves emelkedési tendenciát állít meg, fordít vissza és 5 évnyi emelkedést emészt fel.

Nagy Zsuzsa három nagyon fontos változásra hívta fel a konferencia hallgatóságának figyelmét:

→ Radikálisan csökken az energiafelhasználás: átlagosan akár napi 30 százalékos csökkenés is megfigyelhető az energiafelhasználásában. A fogyasztások szerkezete megváltozott, a „home office” hatása miatt a napi csúcsok eltolódnak.

→ Változik a forrásösszetétel: a csökkenő energiafelhasználás következtében a megújuló erőforrások térnyerése felgyorsul. 2020-ban a szén iránti kereslet 8 százalékos csökkenése várható, miközben a megújuló erőforrások részarányának 1 százalékos növekedése várható.

→ Zuhanó szén-dioxid-kibocsátás: 2020 első negyedévében a szén-dioxid-kibocsátás mértéke mintegy 5 százalékkal esett vissza 2019 azonos időszakához képest, így összesen, 2020-ra 8%-os visszaesés várható.

A szakértő a nemzetközi kitekintőt követően a koronavírus-járvány magyar energiapiacokra gyakorolt hatásáról beszélt előadásában.

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.