Fenntarthatóság

Sokat árt a környezetnek, ha gyepet művel az udvaron

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.05.22. 05:11

Általában a szépen művelt gyep a gazdagság és a jólét szimbóluma, pedig valójában nagyon környezetszennyező, ha ennyire mesterséges füvet ültetünk az udvarunkba. A gyep ugyanis nagyon sok vizet és kémiai anyagot igényel, ráadásul a természetes környezetet is károsíthatja.

Képek forrása: Pexels.com

Az Egyesült Államokban a gyepfű a legnagyobb mennyiségben növesztett növény, annak ellenére, hogy gyakorlatilag semmi hasznunk nem származik belőle: nem lehet megenni, nem ad otthont állatoknak, nincs benne biodiverzitás, és rengeteg vegyszert és vizet igényel a fenntartása. Ha ilyet választunk otthonra, kifejezetten rosszat teszünk a környezetünkkel, méghozzá nem is csak egy területen.

Károsak a rovarok számára

Egyértelmű, hogy a homogén, szétvegyszerezett fűben a rovarok nem érzik jól magukat – pedig egyre nagyobb probléma az, hogy megfogyatkoznak. Tavaly egy globális kutatás kimutatta, hogy a rovarfajok 40 százalékának csökken az egyedszáma, és egyharmaduk már veszélyeztetett. Akár egy évszázadon belül teljesen el is tűnhetnek.

A szépen megművelt, gazok nélkül tartott gyepek nagyon nem kedveznek a rovaroknak, hiszen nincs mit beporozni, nincs nektár, amivel táplálkozhatnának. Ez nem csak az Egyesült Államokban probléma, itthon is rengeteg családi háznál találni gyepet, ami minden, csak nem a biodiverzitást elősegítő környezet.

Káros anyagokat bocsátanak ki

Nemcsak a házaknál alkalmazunk gyepet, ilyen fűmegoldás van például a sportpályáknál is, amiket rendszeresen kell vegyszerrel kezelni, nehogy gaz nőjön a fű között. A Kaliforniai Egyetem végzett kutatást arra, hogy mennyi dinitrogén-oxid keletkezik a kezelések után. Kiderült, hogy míg a mesterséges, gyeptéglás parkokban a környező növényzet felfogja a káros anyagok egy részét, addig a sportpályákon nem történik ilyesmi, és sokkal több dinitrogén-oxid és szén-dioxid kerül a levegőbe a permetezés miatt.

Borzasztóan vízpazarló

A NASA Ames Kutatóközpontjának kutatása szerint az Egyesült Államokban egyetlen nap alatt személyekre lebontva 757 liter tiszta vizet kellene elhasználni ahhoz, hogy az összes gyepet megfelelően tudják gondozni. Ez napi 400 palacknyi víz csak azért, hogy szép zöld legyen a ház előtt a fű. A kutatásból ráadásul az is kiderül, hogy az amerikaiak borzasztóan túlöntözik a gyepüket, hiszen nem veszik figyelembe például a helyi páratartalmat, ami nagyban befolyásolhatja, mennyi vízre van szüksége a növényeknek. Az is probléma továbbá, hogy az USA-ban a legtöbben nem helyi fűféléket használnak, hanem úgy importálják őket máshonnan, aminek megint komoly környezeti következményei lehetnek.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.