Fenntarthatóság

Vízpárában tér vissza hozzánk a tengerbe ömlesztett műanyag

NRGreport | 2020.05.26. 05:53

Mikroműanyag-részecskéket találtak a tengervízből képződő vízpárában a skót Strathclyde Egyetem és a francia Toulouse-i Egyetem kutatói, egy a Plos One folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

Ez egy újabb bizonyíték arra, amit már jó ideje sejthető volt, hogy az évente a tengerekbe kerülő több százezer tonna műanyaghulladék – melynek nagy része pet-palack -nem csak a vizeinket "gazdagítja", hanem mikro méretű részecskékre bomolva, a vízpárában található hordozó anyagokhoz kapcsolódva a légkörbe kerülnek – írja a 444.

„A tengeri levegőt hagyományosan tisztának és egészségesnek hisszük, a kutatásunk viszont most meglepően nagy mennyiségű mikroműanyag részecskéket talált benne. Ezek a részecskék feltehetően tengeri sókristályokkal, baktériumokkal, vírusokkal és algákkal együtt válhattak ki a tengervízből”

– nyilatkozta a Guarduian-nek Steve Allen, a kutatás egyik szerzője. A tengervízpárában talált műanyag-mennyiségből következtetve úgy számolnak, hogy évente 136 ezer tonna mikroműanyag kerülhet ilyen formában a levegőbe.

2018-ban az adatok szerint 359 millió tonna műanyagszemét keletkezett a világon, aminek körülbelül a tíz százaléka landolhatott a tengerben. Ehhez képest nem elhanyagolható az a mennyiség, ami a vízpárával a levegőbe kerül – állítja a tanulmány, ami további vizsgálódást inspirálhat. 

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.