Fenntarthatóság

Karbonlábnyom csökkentés 10 lépésben

NRGreport | 2020.05.27. 12:09

A Leeds-i Egyetem kutatói szerint a járványveszély megmutatta, hogy az emberek képesek változtatni az életmódjukon, ha szükségesnek ítélik, így a kormányok is előbbre sorolhatnák a klímavédelmi politikát. 

Dr Diana Ivanova a kutatás vezető szerzője szerint a most közzétett tíz lépés a karbonlábnyom csökkentésére mindenki számára megvalósítható, és nem kellenek hozzá új és drága technológiák sem – írja az Index. „Meg kell állapodnunk abban, hogy egyenként mennyi szén-dioxidot bocsáthatunk ki úgy, hogy azt még a bolygó elviselje. Majd ezeken a határokon belül kell kialakítania mindenkinek a jó életet”.

A kutató többek között rávilágított arra, hogy bár az egész világot érinti a klímaváltozás, pont a társadalom felsőbb rétege az, amelyik sokat repül, többet fogyaszt és nagyobb autókkal jár, mégis a repülőutakon például kevés az adó.

Éves szinten 9 tonna szén-dioxid-ekvivalennsel (CO2e), miközben jelenleg az Egyesült Királyságban egy átlagos háztartás éves kibocsátása jelenleg 10 tonna, míg ugyanez a szám az Egyesült Államokban 17 tonna. 

A kutatók listája szerint ezekkel a lépésekkel csökkentheti a leghatékonyabban a lakosság a karbonlábnyomát. A listában elől szerepelnek azok a lépések, amik a legjelentősebb változást hozhatják, és a kutatók azt is kiszámolták, hogy ez fejenként éves szinten hány tonna szén-dioxid-ekvivalenssel kímélné a légkört.

10 lépés az egyén karbonlábnyomának csökkentésére

Forrás: Index

Ezeken kívül vannak még olyan megoldások, amik ugyan kevesebbet adnak hozzá a klímaváltozás elleni harchoz, de mégis jó, ha az ember megteszi. Ilyen például a növényekkel borított tetők, kevesebb papírhasználat, tartósabb árucikkek vásárlása, a termosztát lejjebb csavarása vagy az újrahasznosítás, ami szintén fontos és rengeteg szeméttől kíméli meg a bolygót – írja cikkében az Index.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.