Innováció

Áramtermelő ablakokat fejlesztettek az ausztrálok

NRGreport | 2020.05.28. 07:43

A nemrégiben kifejlesztett, csaknem áttetsző naphőgyűjtő elemek ablakként funkcionálva a napfény áteresztése közben elektromos áramot termelnek. A napelemek perovszkit alapúak és a nyílászárók aktív villanyáram termelőkké alakítása ausztrál kutatók felfedezése.

A fejlesztők közlése szerint egy 2 négyzetméternyi napelemes ablak a  közel annyi energiát termel mint egy szokványos, tetőzetbe épített napelem. Terveztek már korábban is többé-kevésbé fényáteresztő napelemet, de ezekkel nem értek el sikert. Instabilak, drágák voltak és a hatékonyságuk sem volt megfelelő – írja az alternatívenergia.hu.

A jelenlegi innováció az ausztrál nemzeti tudományos kormányügynökség, a CSIRO munkatársai és a Monash Egyetem műszaki és anyagtudományi tanszéke összefogásában született. Egy egészen eredeti megközelítést használtak az áramtermelő ablak kidolgozásában. Szerves félvezetővel váltották fel a szokásosan használt napelem-összetevőt (Spiro-AmeTAD), és ötletüket siker koronázta. Míg 15-20 százalék közötti a tetőtéri naphőgyűjtő elemek konverziós teljesítőképessége, addig a már-már áttetsző napelemeké 17 százalék, ám hangsúlyozandó, miközben a beérkező napfény több mint 10 százalékát továbbra is átbocsátják. Ezáltal a mérnökök és az építészek számára is új kihívások várnak az épületek megtervezésekor. A napelemes ablak beépítése új korszakot hozhat az építészetben. Az új ablaktípusok ismérvei, hogy azonos árnyalatúak, mint a hagyományosan üvegezettek és négyzetméterenként mintegy 140 wattot termelnek. Tény, hogy minél világosabbak, azaz átlátszóbbak, annál gyérebb lesz a villamosáram termelésük.

Így a jövőben a tervezők feladata lesz  a legcélravezetőbb arányt, a legmegfelelőbb egyensúlyt a hatékonyság és a fényáteresztő képesség között. A sorozatgyártás beindulását támogatja, hogy a perovszkit alapú napelemek beszerelésének többletköltsége nem számottevő, és az energiatermelés megindulásakor gyorsan megtérül a befektetés. Az új ablaküvegek piacra kerülését, majd elfogadottá válását néhány év múlva datálják – idézi az alternativenergia.hu.

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.