NRGreport
Menü

Mennek össze az erdők

Műholdképeken vizsgálták a földhasználat változásait, majd az adatokat több korábban megjelent tudományos tanulmány eredményeivel összehasonlítva jutottak arra kutatók, hogy az ember okozta klímaváltozás is felelős az erdők drasztikus változásaiért.

A Science folyóiratban megjelent tanulmányt a Qubit idézi, miszerint a felmelegedés miatt a növények lassabban fotoszintetizálnak, és ez a növekedésben, illetve a regenerációban is hátráltatja őket. Bár a szén-dioxid-szint emelkedése elvben segíthetné, hogy egyes fák gyorsabban nőjenek, de a légköri koncentráció megtermékenyítő hatása jórészt inkább a fiatalabb erdőket érinti.

Emellett a felmelegedéssel együttjáró szárazság olyan stresszt okoz a szétaprózódó erdőknek, hogy azok sokkal kiszolgáltatottabbak a  rovartámadásoknak és növénybetegségeknek.

„Ez a tanulmány egyértelművé teszi, hogy a klímaváltozás felgyorsítja a fák mortalitását, egyre fiatalabb és alacsonyabb erdőket eredményezve. Ez azzal is jár, hogy csökken a szén-dioxid-tároló képességük, és felborul a biodiverzitásuk. Ez a folyamat valószínűleg nagy hatással lesz azokra a szolgáltatásokra, amit az erdők nyújtanak, például a klímaváltozás mérséklése terén” – mondta a kutatásban résztvevő Tom Pugh.

Címlapkép forrása: Pixabay

NRGreport | Forrás: Qubit

NR címlapCímlap

Még több cikk »