NRGreport
Menü

Negatív gázárak a küszöbön

Trading | NRGreport | 2020-06-02 10:04

A földgáz lehet a következő energiahordozó, melynek piacán a koronavírus-járvány közvetett hatására negatív tartományba kerülhetnek az árak. A villamosenergia- és az olajpiacok után az európai gázpiacokon is egyre nagyobbnak tűnik annak esélye, hogy nulla alatti árak alakulnak ki, miután a járványhelyzet tovább gyengítette a keresletet és fokozta az amúgy is fennálló túlkínálatot - írja a Portfolio.

A hosszabb ideje fennálló túlkínálat miatt a gázárak már a járvány kitörése előtt csökkenő trendet mutattak és historikus mélypontokat értek el. Az amúgy is lejtőn lévő áraknak aztán a koronavírus-járvány adott egy újabb lökést, miután a terjedésének megakadályozására hozott korlátozások és egy ennek nyomán kialakuló recesszió alaposan visszavetették a gazdaság keresletét. A gáz nagykereskedelmi árának csökkenéséhez az is hozzájárult, hogy az energiahordozó árazása részben még mindig az olajárhoz fűződik, mely elsősorban a szállítás-közlekedési ágazatot kiemelt mértékben sújtó korlátozások következtében április végére beleállt a földbe.

Vannak arra utaló jelek, hogy a gázpiac idén már jobban teljesíthet, ha viszonylag kemény lesz az előttünk álló tél - állítja Pletser Tamás, aki arra számít, hogy a következő téltől, illetve 2021-2022-től az árak jelentősen emelkedhetne. A földgáz keresletnövekedése jóval masszívabb, mint az olajé, hiszen az energiaátmenet egyik legfontosabb energiahordozója a gáz, ezért kereslete a megújulók terjedésével - és a szén kivezetésével - világszerte erőteljesen nőni fog. Ezzel egybevág a Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése is, mely szerint a földgáz globális kereslete 2040-ben még abban az esetben is megközelítheti a 2018-as szintet, amennyiben az országok jelentősen fokoznák az üvegházhatású gázok csökkentését célzó energiaátmenet tempóját. Amennyiben pedig a jelenlegi pályán halad tovább a globális energiaszektor, úgy két évtized múlva a jelenleginél harmadával nagyobb lesz a világ földgázkereslete. A részletes elemzés Major András tollából itt olvasható.

NRGreport | Forrás: Portfolio

NR címlapCímlap

Még több cikk »