Fenntarthatóság

Budapest és a környező települések geotermikus adottságai kiválóak

NRGreport | 2020.06.04. 09:45

A főváros területén kiaknázható és hasznosítható geotermikus energia a közeljövőben igen jelentős szerepet vállalhat Budapest távhőellátásában – állapítja meg a MEKH gondozásában megjelent kiadvány, a Geotermikus Budapest.

A geotermikus energia mint elsődleges megújuló energiaforrás alkalmazásával rendkívül hatékonyan, alacsony fajlagos költségráfordítással megoldható a CO2-kibocsátás csökkentése. Ugyanakkor a hőenergia jellegéből következik, hogy csak korlátozott mértékben szállítható, hasznosítása helyhez kötött. Nagy szerepe van ezért a helyi adottságok vizsgálatának, a területfejlesztéssel együtt optimalizált tervezésnek. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kiadványa ezt kívánja elősegíteni a fővárosi geotermikus hasznosítási lehetőségek bemutatásával.

Budapest és a környező települések geotermikus adottságai kiválóak, ezáltal a lakosság, a fogyasztók, a város tiszta és olcsó hőenergiához juthat. A főváros területén kiaknázható és hasznosítható geotermikus energia – hasonlóan több hazai nagyváros példájához – a közeljövőben igen jelentős szerepet vállalhat a főváros távhőellátásában.

A hévíz-előfordulások létét egy adott tájegység geotermikus viszonyai határozzák meg. A mai korszerű talajszondás fűtési és hűtési rendszerek döntő többsége azonban nem minden esetben igényel melegvíz-feltárást, geotermikus hőszivattyú segítségével a talaj állandó hőmérséklete szinte mindenhol hasznosítható – ebben jó példát mutat a fővárosi Liget Projekt.

A Geotermikus Budapest nemcsak a nagyobb befektetést és komolyabb előkészületet igénylő termálvizes fűtőrendszerekről szól, hanem a magáncélú, lakossági, vállalati és önkormányzati szféra számára is könnyen elérhető geotermikus hasznosítási módokat is ismerteti. A kötet részletesen tárgyalja a főváros energiaigényét és -ellátását, illetve földtani felépítését és hidrogeológiáját. Bemutatja egyebek mellett a meglévő termálkutakat, de kitér a földhőszivattyúzás helyzetére, lehetőségeire. Mindezeken túl javaslatokat is megfogalmaz a fővárosi geotermikus fejlesztési terv kialakítására. A Geotermikus Budapest című kiadvány itt érhető el.

Címlapkép forrása: WIkipedia

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.