Rezsi

Április havi földgáz

NRGreport | 2020.06.05. 04:01

A koronavírus-járvány alacsony ázsiai keresletet okozott, aminek következtében nagy mennyiségű olcsó LNG áramlott az európai piacra. Ehhez hozzáadódott, hogy a járvány miatt az európai gazdaság is korlátozottan működött, csökkent a gázfogyasztás, így túlkínált alakult ki Európában, ami az árak esését eredményezte, míg a hideghullámok átmeneti áremelkedéseket okoztak – írja honlapján a MEKH.

A következő havi termék ára eleinte emelkedett, majd végül az induló árhoz képest a TTF-en 80 eurocenttel alacsonyabban zárt ezzel elérve 6 €/MWh-ás szintet, míg a CEGH-en a záróár 7,5 €/MWh volt. Az éves földgáz termék árát befolyásoló tényezőárak közül a szén-dioxid-kvóta ára 4 €/MWh-val emelkedett, ahogy a COVID-19 járvány terjedése lassult, és ennek hatására az európai árupiacok optimistábbá váltak az év végi kilátásaikkal kapcsolatban.

Áprilisban jelentősen csökkent a földgázfogyasztás Európában, mind az előző hónaphoz, mind tavaly áprilishoz viszonyítva. Eközben a beáramló LNG mértéke a márciusi magas szinten maradt, és a csővezetéki import is mindössze 7%-kal csökkent. A kínálati felesleget egyelőre felszívják az európai tárolók, amelyekbe idén áprilisban 10%-kal többet tároltak le, mint egy évvel korábban.

Áprilisban hazánkban is elindult a betárolási ciklus, a nettó import 1 TWh-val nőtt márciushoz képest.

A havi nettó termelés gyakorlatilag megegyezett a márciusival, ugyanakkor körülbelül 6%-kal magasabb volt, mint a tavaly áprilisi.

Címlapkép forrása: MTI

  NRGreport
Címkék
#gázár   #gázfogyasztás   #gázimport   #járvány   #LNG  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.