Szabályozás

Nukleáris együttműködési megállapodás Minszkkel

NRGreport | 2020.06.08. 05:38

Négy együttműködési megállapodást, köztük a két ország közötti nukleáris együttműködésről szóló megállapodást ír alá a magyar és fehérorosz fél Orbán Viktor miniszterelnök pénteki minszki látogatása alkalmával – közölte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a magyar közmédiának nyilatkozva.

A miniszterelnöki látogatás alkalmával írják alá a két ország közötti nukleáris együttműködési megállapodást is. Szijjártó Péter ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet arra, hogy mindkét ország kiemelt helyet biztosít a nukleáris energia számára saját energiaellátásában. Egy, két reaktorból álló atomerőművet építenek jelenleg Fehéroroszországban, pontosan ugyanazzal a technológiával, amellyel a Paks-2 is épül, azonban a fehéroroszok időben előrébb tartanak, jóval korábban kezdték a beruházást, és az idén szeptembertől már áramot fog termelni az újonnan épült atomerőmű.

A magyar mérnökök és nukleáris szakértők számára – akik a Paks-2 erőműben fognak majd dolgozni – óriási előnyt jelent, ha egy azonos technológiával épült erőművet látnak működés közben, és ott tudnak gyakorlati tapasztatlatokat szerezni – tette hozzá.

"Ezért ma aláírjuk azt a megállapodást, amelynek értelmében magyar nukleáris mérnökök és szakértők tudnak majd a már működő belorusz erőműben tapasztalatot szerezni. Emellett pedig magyar és belorusz, nukleáris energiával foglalkozó vállalatok közös vállalkozásait hozzuk létre annak érdekében, hogy a Pask 2. fejlesztésében az itt felgyűlt tapasztalatot minél jobban használni tudjuk" – fűzte hozzá Szijjártó Péter. (MTI)

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.