Trading

Sikerült értékesíteni a horvátországi krki LNG-terminál kapacitásait

NRGreport | 2020.06.08. 16:13

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Sikerült értékesíteni a horvátországi krki LNG-terminál (cseppfolyósított földgáz-terminál) kapacitásait, miután az MVM magyar állami energiacsoport Horvátországban bejegyzett vállalata, az MFGK Croatia 6,75 milliárd köbméter gázmennyiségre tett ajánlatot – írta a Novi List című regionális napilap vasárnap, az LNG Hrvatska vállalat közleményére hivatkozva.

Hrvoja Krhen, az LNG Hrvatska igazgatója a Vecernji List című napilapnak úgy nyilatkozott: miután negyedik felhasználót is kapott az LNG-terminál, már biztosan megkezdheti működését 2021. január 1-én, ahogy az a tervekben is szerepelt.

Az MFGK Croatia a 2020/2021-es gazdasági évre 666 millió köbméter természetes gázra tett ajánlatot, az elkövetkező hat évben pedig évente 1014 milliárd köbméterre.

A krki LNG-terminál kapacitásainak előzetes lefoglalását célzó eljárás során felkínált gázmennyiségre korábban csak az INA horvát olajvállalattól és a Horvát Elektromos Művektől (HEP) érkezett ajánlat, valamivel több mint félmilliárd köbméterre évente, valamint a MET Croatia Energy Trade vállalttól, szintén félmilliárd köbméterre a következő három évben.

Az adriai cseppfolyósgáz-terminál kapacitása 2,6 milliárd köbméter évente, és hogy kifizetődő legyen, legalább 1,5 milliárd köbméter kapacitás értékesítésére volt szükség. Az MFGK Croatia ajánlatával a terminál teljes kapacitásának lefoglalása így 80 százalékára emelkedett, azaz átlagban közel 2 milliárd köbméterre évente.

A horvát kormány 2016 áprilisában döntött arról, hogy egyelőre nincs szükség egy nagy kapacitású szárazföldi LNG-terminálra, és először egy úszó terminált épít, amely később alakítható át szárazföldivé.

A Kvarner-öbölbe tervezett terminál 2021-ben kezdi meg működését, és a projekt 234 millió euróba (80,4 milliárd forint) kerül, ebből csak maga az úszó LNG-terminál (FSRU) 160 millió euróba.

A horvát kormány százmillió euróval (34,4 milliárd forint) támogatta a krki LNG-terminál megépítését: 50 millió euróval 2019-ben és további 50 millió euróval 2020-ban.

A projektet az európai uniós Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) koordinációs bizottsága 2017. februári döntése szerint 101,4 millió euróval támogatta. A fennmaradó összeget a horvát kormány által elfogadott finanszírozási terv szerint az LNG Hrvatska vállalat és az ország vezető gáz- és árampiaci állami vállalatai (HEP, Plinacro) biztosítják.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.