Innováció

A biomassza és a biogazdaság növekvő szerepe Európában

NRGreport | 2020.06.10. 07:14

Az anyatej tele van olyan anyagokkal, amelyek megvédik a csecsemő egészségét a vírusoktól és bakteriális fertőzésektől, például oligoszacharidokkal. amelyek az anyatej harmadik legfontosabb összetevői. Ma már ezeket nagy mennyiségben és olcsón lehet gyártani biotermékekből, és a tápszerbe is bele lehet tenni – írja az Euronews cikke.

A belgiumi Gent, egy európai projekt keretében zajlik a biológiai alapú termék fejlesztése."A biológiai alapú termék sokminden lehet: műanyag, egy étel összetevője, vegyület, gyakorlatilag bármi" – sorolja Wim Soetart, a BBEPP vezérigazgatója. "De biomassza az alapja, ami általában növény. A legfontosabb dolog az, hogy ez megújuló erőforrás."

Az egyedi próbaüzem ügyfelei innovatív biotermékekkel érkeznek, amelyeket nagyon kis mennyiségben gyártanak, és a céljuk, hogy a grammokból tonnák legyenek itt. 2008 óta már 120 vállalat és 45 projektnek váltak hasznára a BBEPP szolgáltatásai.

A BBEPP teljes költségvetése csaknem 13 millió euró, amelyből 3,4 millió eurót az Európai Kohéziós Politikák biztosít. Eddig 322 projektjük volt.

A genti próbaüzem a koronavírus-válság idején sem állt le. “A legfontosabb dolog, és amit a legjobban szeretek a munkámban, hogy mindannyiunknak ugyanaz a célja – hogy bevezessük a biogazdaságot a földön, és hogy a politikusok és az emberek felismerjék, hogy erre képesek vagyunk.”

Éppen ezt teszi az Inbiose, egy vállalat, amivel Wesley dolgozik – számos termékük van, köztük a tápszerben használható oligoszacharidok.

„Erjesztéssel tudjuk előállítani ezeket a szénhidrátokat nagy mennyiségben, itt látható is"- mutatja Wesley Carpentier. "Ez egy egyszerű, fehér por. Úgy néz ki, mintha cukor lenne, kicsit édes is az íze, valójában azonban egy nagyon fejlett oligoszaharid. Ez pontosan ugyanaz a molekulat, ami az anyatejben van." – áll az Euronews írásában.

Címlapkép forrása: Euronews.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.