NRGreport
Menü

Nyolc kelet-európai, illetve balkáni EU-tagország állt ki földgáz-infrastruktúra támogatásért

Szabályozás | NRGreport | 2020-06-10 10:43

Bulgária, Csehország, Görögország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia szerint a gázinfrastruktúrára azért is a fenntartható és gyors energiaátmenet feltételeként kellene tekinteni, mert a következő években a megújuló és dekarbonizált gázok fokozatosan a földgáz helyébe lépnek majd – írja cikkében a Portfolio.

Az Euractiv által megszerzett nem hivatalos diplomáciai dokumentum leszögezi, döntő jelentőségű, hogy fenntartsuk az EU támogatását és pénzügyi segítségét a gázinfrastruktúra fejlesztése érdekében egyebek mellett a strukturális alapok és a beruházási kölcsönök révén.

Az országok szerint a gázinfrastruktúra támogatandóságát indokolja az energiamixek kívánatos diverzifikáltságára vonatkozó kritérium, és hogy egy kizárólag megújuló energiaforrásokra támaszkodó rendszert nem lehet egyik napról a másikra bevezetni, és költségesebb is lenne, mint a gázzal kombinált megoldás. Ráadásul a hosszú távú kibocsátáscsökkentéshez nem állnak rendelkezésre azok a zéró-emissziós hőtermelő technológiák, melyeket a szükséges nagyságrendben, társadalmilag és gazdaságilag elfogadható költségek mellett lehetne kifejleszteni és gyártani – írja a cikk.

NRGreport | Forrás: Portfolio