Rezsi

Napenergia kilowattóránként négy forintért

NRGreport | 2020.06.11. 09:43

Az Emirates Water and Electricity Company egy 1,5 GW-os napelempark építésére vonatkozó tender eredményét nemrégiben hirdette ki, amelyen új rekord született. A pv-magazine.com beszámolója szerint a nyertes ajánlattevő által ajánlott ár 1,35 cent kilowattóránként, ami kb. 4,2 forint. – idézi a cikkbol Villanyautosok.hu

A 2022-re elkészülő projekt a világ legolcsóbb napenergiáját fogja szolgáltatni. A méretét tekintve pedig alig marad el a világ legnagyobb kínai naperőművétől

Abu Dhabi 2030-ig 50%-os megújuló arányt szeretne elérni az energiatermelésben, ami azért is dicséretes, mert az Egyesült Arab Emirátusok 2014-ben az egy főre eső áramfogyasztás terén még  a világranglista nem túl előkelő 11. helyén állt.

Nem ez lesz az első óriási napelempark az országban: tavaly készült el az 1,18 GW-os Noor Solar Park, amely még ugyan 2,4 cent/kWh áron szolgáltatja az áramot, de a 2017-ben lefolytatott aukción ez is világrekordot jelentett.

A tendereknek igencsak jól látható az árcsökkentő hatása. A GTM Research adatai szerint a nyertes árajánlatok alapján, 2009 végén még 22 cent/kWh volt a világ legalacsonyabb ára, 8 évvel később pedig már 1,9 centnél tartottunk. 2019 júniusában pedig 1,75 cent/kWh-s ajánlat született egy brazil aukción. A jelenlegi új világrekord pedig már összesen 96% csökkenést jelent bő 10 év alatt.

Németországban is hasonló a trend: a legalacsonyabb árak megfeleződtek az elmúlt 4 évben. De az európai rekordot -nem meglepő módon -egy déli ország jegyzi: Portugáliában egy tavaly júniusi tenderen 1,48 eurócent/kWh volt a legalacsonyabb nyertes ajánlat – zárja elemzését a Villanyautosok.hu.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.