Rezsi

Használt elektromos autót vennék

NRGreport | 2020.06.12. 05:13

Pár nap múlva igénybe vehető az új e-autós állami támogatás, amelynek köszönhetően a 11 millió alatti elektromos autókra 2,5 millió forint támogatást ad a magyar állam. Nem mindenki tud még így sem új autót venni, de az új rendszer az eddigi villanyautósokat is arra ösztönözheti, hogy lecseréljék a zöldrendszámosukat: így pedig a használtpiacon is megjelenhetnek a használt e-autók.

A Pénzcentrum összefoglalta, mi mindent kell megvizsgálni, ha használt villanyautót vennénk.

A legnagyobb magyar használtautós portálon jelenleg is több mint 900 elektromos autót hirdetnek. A kínálat elég vegyes, 2,5 millió alatt is lehet már Citroen C-Zerot, elektromos Smartot vagy Peugeot ION-t vásárolni, ám ezek hatótávja igen korlátozott, a hirdetésekben jellemzően 90-120 kilométert adnak meg maximálisan. Ez elég lehet a városban szaladgálni, vagy ingázni, de ezek az autók elég kicsik. 4 millió körül már kapni első generációs Nissan Leafet, vagy elektromos Ford Focust, amik 140-170 kilométert is képesek még megtenni a hirdetések szerint – ezek már akár családi használatra is elegendőek.

A német autósklub, az  ADAC néhány tippet összeszedett, hogy az "alap dolgokon felül" mit kell megnézni, ha valaki használt elektromos autó vásárlásán gondolkodik.

→ Érdemes tisztázni, hogy a kiszemelt gépnek milyen állapotban van az akkuja, ehhez akár egy márkaszervíz segítségét is igénybe lehet venni.

→ Ha a vizsgált e-autó futásteljesítménye alacsony, akkor érdemes még inkább odafigyelni az akksira: mert az sem tesz jót, ha túl sokat áll a kocsi teljesen feltöltött, vagy lemerített akkupakkal.

→ A fékekre is érdemes külön gondot fordítani: lassabban kopnak, mint a hagyományos autók esetén, de kulcsfontosságú, hogy a tárcsák ne legyenek rozsdásak, mert az rontja a fékhatást.

→ A gumiabroncsok állapotára is jó, ha odafigyelünk, az e-autók kerekei ugyanis gyorsabban kopnak.

→ A motornál ellenőrizni kell, sértetlenek-e a kábelek, elég balesetveszélyes lehet egy elhasználódott szigetelés.

→ Érdemes még egy hatótáv-tesztre is elvinni a járművet, így megtudhatod, hogy a te vezetési stílusoddal kb. mennyit lehet elmenni az e-autóval.

→ Az ADAC szakemberei azt is tanácsolják, hogy végezz töltési tesztet különféle töltőkön, hogy kiderüljön, melyikről mennyi áramot képes felvenni a rendszer.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.