Fenntarthatóság

A zöldebb gazdasági beruházásokat ösztönzi az EU

NRGreport | 2020.06.15. 11:41

Közös osztályozási rendszert vezet be az EU, amely meghatározza, mely gazdasági tevékenységek számítanak fenntarthatónak, és járulhatnak hozzá így Európa klímacéljainak eléréséhez.

Egy olyan közös uniós osztályozási rendszer bevezetéséről szavaz a Parlament a júniusi plenáris ülésen, amely meghatározza, hogy mely gazdasági tevékenységek számítanak fenntarthatónak. Ez segít a vállalkozásoknak és beruházóknak, hogy környezetbarátabb projektekbe fektessenek, és így hozzájárul  klímasemlegesség eléréséhez, amelyet 2050-re tűzött ki az EU – jelent meg az Európai Parlament honlapján.

A fenntartható fejlődéshez meg kell őriznünk a természeti erőforrásokat, az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek pedig fontos szerep jut ebben. Az EU az európai zöld megállapodásban kijelölte az utat afelé, hogy Európa gazdasága fenntarthatóvá váljon. A Bizottság becslése szerint ehhez mintegy 260 milliárd eurónyi extra beruházásra lesz szükség évente a következő évtizedben.

Az állami beruházások ehhez nem elegendőek, szükség lesz a magánbefektetőkre a környezetbarát projektek finanszírozásánál. Ehhez pedig egyértelműen meg kell határozni, hogy mi számít annak.

Az egységes uniós osztályozási rendszer, más szóval „taxonómia” hat környezeti célt határoz meg, és kijelenti, hogy egy tevékenység akkor tekinthető fenntarthatónak, ha úgy támogatja valamelyik célt, hogy egy másik közben nem sérül. A tevékenységnek emellett tiszteletben kell tartani az emberi és a szociális jogokat.

A 6 célkitűzés:

→ az éghajlatváltozás mérséklése;

→ alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz;

→ a vízi és tengeri erőforrások fenntartható használata és védelme;

→ áttérés a körforgásos gazdaságra;

→ a szennyezés megelőzése és csökkentése;

→ a biológiai sokféleség védelme és helyreállítása

A pénzügyi piacok szereplőinek nyilvánosságra kell hozniuk, hogy az általuk értékesített pénzügyi termék, amelyeket környezeti szempontból fenntarthatóként bocsátanak rendelkezésre, hogyan és milyen mértékben fektetnek olyan tevékenységekbe, amelyek megfelelnek a környezeti szempontból fenntartható gazdasági tevékenységek kritériumainak. Ha az adott tevékenység nem számít „fenntarthatónak”, akkor azt is világosan fel kell tüntetniük.

Az EP és a Tanács tavaly decemberben kötött előzetes megállapodást a részletekről, az EP gazdasági és környezetvédelmi szakbizottsága már jóváhagyta azt, most a plenáris ülésen a sor. Amint elfogadták a jogszabályt, a Bizottság kidolgozza a pontos technikai kritériumokat mindegyik környezeti célkitűzés esetében. Ennek határideje az első két cél esetében már 2020 vége, a többi esetében 2021 vége.

Címlapkép forrása: Georgii Timakov/AdobeStock 

  NRGreport
Címkék
#EU   #fenntarthatóság  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.