Fenntarthatóság

Az eddigi legnagyobb oroszországi olajszennyezés miatt letartóztatták az erőmű vezetőjét is

NRGreport | 2020.06.15. 10:14

A szibériai Norilszkban, egy erőmű területén történt májusban az a baleset, aminek a következtében 21 ezer tonna dízelolaj ömlött ki. Ez a valaha volt legnagyobb olajszennyeződés, amely ennyire északon történt.

Fotó: Greenpeace

A balesetért felelősnek tartott bányatársaság a klímaváltozást, pontosabban a permafroszt felolvadását okolja a balesetért – írja az Index. Ugyanakkor környezetvédő szervezetek, mint a WWF és a Greenpeace egyetértenek abban, hogy a klímaváltozás is szerepet játszhat az efféle olajszennyeződések gyakoribbá válásában, de ők alapvetően a cég elavult technológiáját és a szabályok be nem tartásában látják a baleset okát. 

A szennyezés Oroszország történetének egyik legnagyobb ilyen természeti katasztrófája. Az olajfolt mára beszennyezett két folyót, és egy tavat is. A hatósági vizsgálat eredményeként letartóztatták az erőmű igazgatóját és két alkalmazottját. A vád szerint megszegték a környezetvédelmi előírásokat, akár ötéves börtönbüntetés is várhat rájuk, de az egyöntetű vélemények szerint a teljes mentesítés – ha egyáltalán sikerrel is járna – sok-sok évet fog igénybe venni. A szennyeződés mentesítésében részt vevő Transneft Siberia vállalat igazgatója a Guardiannek elmondta, hogy a helyzetet stabilizálták, de a mentesítő osztagok egyre több elhullott állatot találtak a katasztrófa sújtotta területen – idézi az Index.  

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.