Vállalatok

Gázmotoros egységekkel bővül a CHP-ERŐMŰ Kft. virtuális erőműve

NRGreport | 2020.06.15. 08:23

A CHP-ERŐMŰ Kft. szerződést írt alá a salgótarjáni Perkons Bio és Perkons Tarján Kft-vel egy három gázmotoros egységet magába foglaló kiserőmű és egy biomassza fűtőmű megvásárlásáról. Az együttesen 9 MW villamosenergia-teljesítményű gázmotoros egységeket – felújításuk és a szükséges hatósági engedélyek beszerzése után – a CHP-ERŐMŰ Kft. a saját virtuális erőművébe integrálja. A szerződés révén a Veolia-csoporthoz tartozó CHP-ERŐMŰ Kft. az eddiginél is szélesebb körben lesz képes kielégíteni a szabályozóenergia iránti piaci igényeket, amelyre különösen az időjárásfüggő energiaforrások hasznosítása, köztük a naperőművek gyors terjedése miatt mutatkozik egyre nagyobb szükséglet.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. többségi tulajdonában lévő CHP-ERŐMŰ Kft. eszközvásárlásról szóló szerződést írt alá: partneri együttműködés keretében a Perkons Bio Kft-től és Perkons Tarján Kft-től vásárolt meg három nagyteljesítményű gázmotort Salgótarjánban, a hozzájuk tartozó kiegészítő infrastruktúrával együtt. A Jenbacher típusú, 2008-ban üzembe helyezett gázmotoros egységek együttesen 9 MW villamosenergia-teljesítményre képesek, emellett a megtermelt hőenergiát is hasznosítják távhő formájában. A szerződés részeként a CHP-ERŐMŰ Kft. megvásárolt egy 2011-ben működésbe állított 3 MW teljesítményű biomassza kazánt is, amely távhőtermelési feladatokat lát el a nógrádi megyeszékhelyen.

A megvásárolt létesítményegyüttes Salgótarján ipari övezetében helyezkedik el, ahonnan az egységek egy 900 méter hosszúságú távhővezetékkel csatlakoznak a helyi távhőszolgáltató vállalat, a Salgó Vagyon Kft. távhőrendszeréhez. A megvásárolt gázmotorok és a biomassza-kazán érvényes távhőtermelői engedéllyel rendelkeznek, emellett 2027-ig szóló szerződésük van a városi távhőszolgáltató vállalattal távhő termelésére.

A tervek szerint a CHP-ERŐMŰ Kft. a megvásárolt gázmotorokat a nyár végéig felújítja, majd a szükséges szakhatósági energetikai engedélyek beszerzése után integrálja virtuális erőművébe. A megvásárolt biomassza fűtőmű ugyancsak jól illeszkedik a Veolia portfóliójába, hiszen a vállalatcsoport számos biomassza-alapú erőművet és fűtőművet működtet országszerte, Pécsett, Ajkán, Szakolyban, Dorogon és Tatán, ezen létesítmények tüzelőanyag-ellátásáról pedig saját logisztikai vállalata gondoskodik. A salgótarjáni gázmotoros egységek megvásárlása révén a CHP-ERŐMŰ Kft., illetve a Veolia-csoport tovább erősíti szerepét a szabályozói piacon, amely egyszerre járul hozzá az energiatermelés hatékonyabbá tételéhez, a megújuló energiaforrások hasznosításához, valamint az időjárásfüggő energiaforrások rendszerbe integrálásának elősegítéséhez.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. 2018 decemberében vásárolt 51 százalékos tulajdonrészt a CHP-ERŐMŰ Kft-ben, amelynek eredményeképpen a csoport tevékenysége immár a teljes értékláncot lefedi a hazai energetikai piacon: a gáz- és biomasszakereskedelemtől kezdve, a távhőtermelésen és távhőszolgáltatáson keresztül a villamosenergia-termelésig és a villamosenergia-kereskedelemig bezárólag. Az újabb gázmotoros egységek megvételével, illetve azok virtuális erőművi integrációjával pedig a gyorsindítású erőművi kapacitások bővülésének köszönhetően az eddiginél is szélesebb körben lesz képes kielégíteni a szabályozóenergia iránti piaci igényeket.

„Célunk, hogy az eddiginél is szélesebb palettával és jobb ajánlatokkal tudjunk megjelenni a rendszerszintű szolgáltatások piacain, ennek érdekében pedig folyamatosan törekszünk a virtuális erőművünk további fejlesztésére, kapacitásai bővítésére. Ennek részeként vizsgáljuk a további akvizíciós lehetőségeket a piacon. Emellett arra is nyitottak vagyunk, hogy külső partnerek csatlakozzanak hozzánk és kapcsolódjanak be rendszerünk révén a szabályozóenergia-termelésbe” – mondta el Fernezelyi Ferenc, a CHP-ERŐMŰ Kft. ügyvezetője.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.