Fenntarthatóság

Nem kizárt, hogy a felhők fogják eldönteni az emberiség sorsát

NRGreport | 2020.06.15. 13:03

A kutatók idáig úgy vélték, hogy a felhőzeti változások összességében nem fogják érdemben egyik irányban sem befolyásolni az átlaghőmérsékletet, de az új számítások azt mutatják, hogy végül a felmelegedést fogják erősíteni. Ez pedig az egész földi éghajlatváltozásról való eddigi szakmai tudást átírhatja.

A legújabb modellszámítások szerint a klíma jóval érzékenyebben reagálhat a szén-dioxid-szintre, mint ahogy idáig gondolták. Ez azt jelentené, hogy a jövőben annál is sokkal gyorsabban melegedhet az éghajlat, ahogy idáig kalkuláltak, és esélytelen a célul kitűzött másfél fokon belül tartani a felmelegedést – írja cikkében az Index.

Az új modellszámítások érvényességére még nincs egyértelmű bizonyíték, de előzetesen több meghatározó kutatóintézet is arra jutott, hogy az éghajlatváltozás jobban függ a légköri szén-dioxid-mennyiségtől, mint ahogy az idáig szerepelt a sztenderd modellekben. Ha igazuk lesz, akkor az emberiség lehetőségei jóval behatároltabbak lennének, a negatív folyamatok mérséklésében.

Alapvetően az éghajlati érzékenységről van szó, ami arra vonatkozik, hogy az üvegházhatású gázok a légkörben mekkora hőmérséklet-emelkedést okoznak. Ezt leginkább az ipari forradalom előtti CO2-szinthez viszonyítva szokták kifejezni. A 18. századi, 280 ppm-es szint mostanra 417 ppm-re emelkedett, ami új rekordot jelent. A növekedés ráadásul minden fogadkozás ellenére gyorsult az elmúlt években, elérte a nagyjából évi 3 ppm-et.

A klímaváltozás egyik alapkérdése, hogy mennyire és milyen gyorsan sikerül csökkenteni az emberi tevékenységből származó kibocsátást, a másik pedig, hogy egységnyi légköri szén-dioxid-növekedés hány fok melegedést okoz. Idáig úgy számoltak, hogy a CO2-szint megduplázódása (vagyis ha eléri az 560 ppm-et) esetén a globális átlaghőmérséklet 3 fokot emelkedne. Az újabb modellszámítások szerint ennél jóval nagyobb melegedés következhet be ez alatt, 3 helyett 5 celsius foknyi.

Az újraszámítások az ENSZ klímaváltozással foglalkozó szakértői testületének, az IPCC-nek a jövőre esedékes következő nagy értékeléséhez készülnek. A világ húsz nagy, ebben részt vevő éghajlatkutató intézete közül most több is arra jutott, hogy a korábbi modellekhez képest jelentősen, 3-ról 5 fokra kell emelni a klímaérzékenységi mutatót. Johan Rockström, a potsdami éghajlatkutató intézet igazgatója a változást a Guardianben így kommentálta:

„Ez rendkívül aggasztó. Az éghajlati érzékenység a klímakutatás szent grálja. Ez az éghajlati kockázatok legfőbb indikátora. Negyven éven keresztül 3 fok körül volt, most azonban hirtelen azt kezdjük látni, hogy a legjobb szuperkomputereken futó klímamodellek azt mutatják, hogy a dolgok rosszabbak lehetnek, mint hittük, ha ez valóban így van, szerinte a másfél fokos célról máris le kell mondanunk, maximum a két fokban reménykedhetünk.”

A klímamodellek rendkívül összetettek, melyeket folyamatosan újraértékelnek az újabb adatok és tovább finomított modellek alapján. A mostani változás a kutatók szerint leginkább a felhőkkel függhet össze. A felhőkről nehezebb pontos adatokat gyártani, mint más időjárási tényezőkről, és a hőmérsékleti hatásuk is nagyon összetett. Idáig úgy számoltak, hogy a felhőzeti változások összességében nem fogják érdemben egyik irányban sem befolyásolni az átlaghőmérsékletet, az új számítások azonban azt mutatják, hogy a felmelegedést fogják erősíteni.

„A felhők fogják eldönteni az emberiség sorsát, azt, hogy a klíma egzisztenciális fenyegetés lesz, vagy olyan kellemetlenség, amivel meg fogunk tanulni együtt élni. A legújabb modellek azt mutatják, hogy a felhők rontani fognak a helyzeten” – mondja Timothy Palmer oxfordi éghajlatfizikus.

Az IPCC várhatóan be fogja tenni ezt az 5 fokos éghajlati érzékenységről szóló adatot a következő nagy jelentésében a lehetséges kimenetelek közé. Ha a szám helytálló, akkor az elég riasztó következményekkel járhat. Egyelőre még lehet azonban reménykedni benne, hogy csak egy modellszámítási hibáról van szó: a történelmi adatok nem támasztják alá, vagyis idáig a Föld nem melegedett annyit, mint ami a számításokból következne.

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.