Vállalatok

A Gazprom 1,5 milliárd dollárt visszatérít a lengyel állami gázszolgáltatónak

NRGreport | 2020.06.16. 06:56

A Gazprom orosz gázipari vállalat július elejéig 1,5 milliárd dollárt visszatérít Lengyelországnak a túlzottan magasra szabott árak kiegyenlítéseként – az erről szóló megállapodásról a PGNiG lengyel állami gázszolgáltató számolt be hétfőn.

A PGNiG és a Gazprom közötti megállapodás annak következménye, hogy a stockholmi döntőbíróság az idén márciusban túlfizetettnek találta a 2014 novemberétől Lengyelország viszonylatában alkalmazott orosz gázszállítási tarifákat, és elrendelte ezek közelítését az európai piacokon alkalmazott árakhoz.

A stockholmi döntés ellen Moszkva júniusban fellebbezett, ez a lépés azonban a PGNiG szerint csupán az ítélet formai oldalának felülvizsgálását eredményezheti, nincs hatással a tartalmára és végrehajtására.

A hétfőn aláírt megállapodás a stockholmi törvényszék által előirányzott, visszamenőleg is érvényes árszabályzást erősíti meg. A felek megállapodtak a 2014 óta keletkezett mintegy 1,5 milliárd dollár értékű túlfizetés visszatérítéséről Lengyelországnak – közölte a PGNiG.

A lengyel gázszolgáltató arról is beszámolt, hogy a mindkét ország által 2017-ben benyújtott szerződés-újratárgyalási beadványok alapján a jövőben lehetséges a szerződött gázárak újabb visszamenőleges megváltoztatása is.

A PGNiG tavaly közölte: a gázszállítás diverzifikációja miatt nincs szándékában meghosszabbítani a 2022-ban lejáró gázszállítási szerződést a Gazprommal.

Lengyelország évi földgázszükséglete mintegy 15 milliárd köbméter, ennek egyharmadát elégítik ki hazai forrásokból. 2022. október 1-jére tervezik az Északi-tenger norvégiai talapzatában fekvő gázmezőkön kitermelt, a dániai hálózatba betáplált földgázt Lengyelországba eljuttató Baltic Pipe-vezeték üzembe helyezését, 2023-ban pedig kibővítik a 2015-ben a Swinoujscie lengyel balti-tengeri város mellett üzembe helyezett kikötőt, amely egyebek között katari és amerikai cseppfolyós gázt (LNG) is fogad. (MTI)

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.