Fenntarthatóság

A zöldenergia jövőre legyűrheti az olajat

NRGreport | 2020.06.18. 13:19

A Goldman Sachs erőjelzése szerint 2021-ben több pénzt fektetnek megújulóenergia-termelésbe, mint olaj- és gázfeltárásba, amire korábban még soha nem volt példa.

Az amerikai befektetési bank azzal számol, hogy jövőre világszerte az energiaipari befektetések negyede megy megújuló energiás projektekbe (beleértve a bioüzemanyagok előállítását), miközben 2014-ben még csak 15 százalék volt ez az arány – írja cikkében a G7. Az eltolódást az is segíti, hogy míg a megújuló energia termelését célzó beruházások után átlagosan csak 3 százalékos kamatot kell fizetni, addig a fosszilis energiát használók esetében ez elérte a 20 százalékot.

A Goldman Sachs szerint ez a radikális különbség azt tükrözi, mintha tonnánként 40-80 dollárnyi szén-dioxid-adót kellene fizetni a kibocsátás után, miközben a valóságban jelenleg ez csak 3 dollár. Már csak azért is, mert a globális kibocsátásnak jelenleg csak a 16 százaléka van beárazva ebből a szempontból.

A bankház szerint emiatt – befektetési szempontból – két részre lehet osztani a megújulóenergia-szektort: a források – amelyek összege 2030-ig elérheti a 16 ezer milliárd dollárt – döntő része az olyan, már kiforrott megoldásokba áramlik, mint a szél- és a napenergia-termelés, valamint a bioüzemanyagok előállítása. Nem jut elég forrás viszont a széles körű alkalmazástól még messze lévő hidrogénes és szénleválasztási technológiákra, ha nem kell a jelenleginél többet fizetniük az üvegházhatású gázok kibocsátóinak.

A megújuló energia infrastruktúrájába irányuló évi egy-két ezer milliárd dollár világszerte évente 15-20 millió állást hozhat létre. A másik oldalon a magas tőkeköltségek miatt az igényekhez képest visszaesik majd az olaj- és gázkínálat, az ennek nyomán növekvő árak pedig tovább gyorsítják az energiaátmenetet rövid távon.

A nulla kibocsátás eléréséhez viszont a még gyerekcipőben járó technológiáknak is fel kellene zárkózniuk – írta a G7 a Bloomberg elemzése alapján.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.