Szabályozás

Új javaslat az elektromos kerékpárok támogatására

NRGreport | 2020.06.18. 08:57

Június 15-től ötmilliárdos keretösszeggel támogatják elektromos autók és robogók vásárlását, de a Klíma- és Energiavédelmi akcióterv keretében indult elektromobilitási programból kimaradtak az elektromos rásegítéses (pedelec) kerékpárok. Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Kerékpárosklub közleménye.

A Magyar Kerékpárosklub és a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség – nemzetközi példákra hivatkozva – Palkovits László innovációs és technológiai miniszterhez, Schanda Tamás miniszterhelyettes-államtitkárhoz, Kaderják Péter Energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárhoz és Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztoshoz fordult. Az elektromos rásegítéses kerékpárok és teherkerékpárok vásárlására 30%-os, de maximum 200.000 forintos támogatást javaslunk az elektromobilitást támogató program keretösszegének szükséges mértékű kiegészítésével.

Az elektromos rásegítéses kerékpárok a normál kerékpároknál nagyobb távolságok megtételét teszik lehetővé a társadalom sokkal nagyobb része (pl. idősek) számára is például a napi ingázásban, a domborzati viszonyok jelentette akadályok ellenére is segíti akár nehezebb csomagok szállítását.A kerékpározás az autóknál jóval kisebb helyet foglaló, kisebb balesetveszélyt jelentő, környezetbarát, és egészséges közlekedési mód. Ennek fényében helye lenne a támogatott elektromobilitási eszközök között. Így hatékonyabb fellépést érhet el hazánk a környezet- és klímabarát célok elérése irányába, hiszen gépjárművekhez képest kevesebb pénzből több ember fenntartható mobilitását segíthetjük – olvashato a A Magyar Kerékpárosklub közleményében. (MTI OS)

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.