Fenntarthatóság

Ha továbbra is ragaszkodunk az SF6 használatához, évtizedekre bebetonozzuk a károsanyag-kibocsátást

NRGreport | 2020.06.19. 05:01

Az ENSZ Katowicében megrendezett klímakonferenciája előtt és alatt megjelenő hírek ismételten rávilágítottak azokra a kihívásokra, amelyekkel az egész emberiség szembesül a klímaváltozás elleni küzdelem során. Egyik beszámoló követte a másikat arról, mennyire nem jó úton jár a világ a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény célkitűzéseinek megvalósításában. Teljesen egyértelmű, hogy a továbbiakban nem elfogadható a károsanyag-kibocsátással kapcsolatos eddigi hozzáállás, hiszen létezik megfelelő alternatíva. Ez a kapcsolóberendezésekben használt SF6 gáz esetében is igaz – áll az Eaton Industries közleményében.

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete nemrégiben kiadott legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a légkör átlagos szén-dioxid-koncentrációja folyamatosan nő: a 2015-ben mért 400,1 ppm-es érték 2017-re 405,5 ppm-re emelkedett. Az EU és az egész világ törekvései arra vonatkozóan, hogy csökkentsük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását messze nem bizonyulnak elégségesnek, az eddigieknél sokkal nagyobb erőfeszítésre van szükség.

2014-es éghajlati cselekvési programjában az EU célul tűzte ki az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 40%-os csökkentését 2030-ra (az 1990-es szinthez képest). Az idei szélsőséges időjárás és a mért hőmérsékleti értékek azonban újabb aggodalmakat vetettek fel az éghajlat-változással kapcsolatban, ezért az EU klímaügyi biztosa és 15 EU nemzet felszólította a tagságot, hogy 45%-ra emeljék fel a megcélzott csökkentés mértékét. Számos olyan egyszerű intézkedés van, amely hozzájárulhat a cél eléréséhez. Ilyen például a kén-hexafluorid (SF6) használatának betiltása a középfeszültségű kapcsolóberendezésekben.

A világ legártalmasabb üvegházhatású gázainak listáját a kén-hexafluorid (SF6) vezeti

Az SF6 egy kiváló szigetelő tulajdonságokkal rendelkező gáz, melyet számos iparág termékeiben alkalmaznak. Azonban ez a gáz a szén-dioxidénál 23000-szer magasabb globális felmelegedési potenciállal (GWP) rendelkezik, így nem csoda, hogy vezeti az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) legártalmasabb üvegházhatású gázokat felsoroló listáját. Emiatt a jogszabályalkotók úgy döntöttek, hogy ahol csak lehet, betiltják az SF6 gáz használatát.

Az EU fluortartalmú üvegházhatású gázokról szóló ún. F-gáz rendeletének 2014. évi aktualizált változata számos hétköznapi termék, például a teniszlabdák, a sportcipők, a gumiabroncsok és a kétrétegű ablakok előállításánál is megtiltotta az SF6 használatát. E tiltásoknak köszönhetően sikerült csökkenteni az ezen termékek előállításához használt SF6 mennyiségét, ennek ellenére számos tanulmányban kimutatták, hogy a légkör kén-hexafluorid tartalma éves szinten 8 százalékkal nő.

Az EU rendelkezés nyitva hagyott egy kiskaput az SF6 számára a kapcsolóberendezésekben történő alkalmazásához

A rendelkezés aktualizált változata nem tiltja az SF6 villamossági termékekben történő használatát, mert az iparág képviselői sikeresen meggyőzték a döntéshozókat, hogy jelenleg nincs megbízható alternatívája, illetve hogy a gáz szivárgása a kapcsolóberendezésekből kézben tartható és nem jelent veszélyt. Az Európai Bizottság 2020. júliusában megjelentet egy jelentést, arról, hogy létezik-e olyan „költséghatékony, technikailag megvalósítható, energiatakarékos és megbízható alternatívája az SF6 gáznak”, amely alkalmazható lenne a középfeszültségű kapcsolóberendezésekben. Az intézkedések további mérlegelését addig felfüggesztették. Amennyiben a Bizottság úgy találja, hogy létezik megfelelő alternatíva, úgy a következő lépés a betiltásra vonatkozó jogalkotási javaslat előterjesztése kell legyen.

A kapcsolóberendezés-gyártók már kifejlesztettek szinte szivárgásmentes készülékeket, azt azonban egyetlen szabályozás sem biztosítja, hogy a hálózatainkban csak ezek a modern kapcsolóberendezések legyenek használatban. Márpedig az SF6 gáz szivárgása egyáltalán nem elhanyagolható, ha meggondoljuk, hogy egy berendezés életciklusa során a benne található mennyiség 15%-a elszivárog. Ne felejtsük el, hogy minden egyes kibocsátott SF6 gázmolekula 3200 évig a légkörben marad, azaz nem létezik olyan, hogy elhanyagolható mértékű kibocsátás.

Ha továbbra is ragaszkodunk az SF6 használatához, évtizedekre bebetonozzuk a károsanyag-kibocsátást

Létfontosságú, hogy a Bizottság komolyan foglalkozzon az SF6 gáz kérdésével. Ha nem lenne elég káros az eddig bevett gyakorlat, ma a kapcsolóberendezések piaca egy folyamatosan növekvő piac, és hamarosan elérjük azt a pontot a körhálózati elosztóberendezések normál termékciklusában, amikor szükség lesz a generációváltásra, a régi berendezések újra cserélésére. Ha az új berendezéseknél is SF6 gázt alkalmazunk, újabb 40-50 évre bele kell törődnünk a károsanyag-kibocsátásba.

A villamosenergia piacának decentralizálására irányuló EU-s törekvések hozadéka, hogy nagyságrendekkel több kapcsolóberendezés kerül piacra, ami – ha ezekhez is SF6 gázt használnak -, az üvegházhatású gázok kibocsátásának exponenciális növekedését jelenti. Már ma sem egységes az SF6-tal kapcsolatos biztonsági és környezetvédelmi vélekedés és gyakorlat Európában. Ez a helyzet pedig csak egyre rosszabb lesz az energiapiac decentralizálása nyomán, ha egyre több létesítményben megfelelően kiképzett szakember nélkül fogna üzemelni ezek a berendezések.

Van SF6-mentes alternatíva a piacon, de nincs meg hozzá a szükséges szabályozás

Az F-gázokra vonatkozó rendelet már eddig is jelentős változást hozott azáltal, hogy korlátozta a legelterjedtebb fluortartalmú gázok értékesíthető mennyiségét, és 2030-ra fokozatosan csökkenti ezt a mennyiséget a 2014-es szint egyötödére. Most ugyanerre van szükség az SF6 tekintetében is.

A jó hír az, hogy az iparág vezető szereplői, többek között az Eaton keményen dolgoznak SF6-mentes kapcsolóberendezések fejlesztésén. A vezető gyártók például vákuumkapcsolót használnak, így biztosítják az SF6-mentes kapcsolást. Ez azonban nem valamilyen szabályozásnak köszönhető, egyszerűen csak ez ma a legjobb gyakorlat. Annak, hogy néhány berendezésben továbbra is alkalmaznak SF6 gázt, pusztán költség okai vannak. A szigetelés szempontjából több alternatíva is rendelkezésre áll.

A ma rendelkezésre álló alternatív megoldások mellett számos más technológia is lapul a fejlesztőmérnökök asztalfiókjában, melyeket a gyártók azonnal alkalmaznának, amint lenne arra megfelelő (főként jogszabályi) támogatás. A rendelkezésre álló kapcsolóberendezés-technológiák fele már ma is SF6-mentes, tehát nincs helye vitának abban a kérdésben, hogy létezik-e alternatív megoldás a középfeszültségű kapcsolóberendezések számára.

Eljött az idő, hogy kivonjuk az SF6 gázt a villamos kapcsolóberendezésekből

Az SF6-mentes, ún. „Greenswitching” (környezetbarát kapcsolás) technológiák megfelelnek a Bizottság által felállított kritériumoknak: költséghatékonyak, technikailag megvalósíthatóak, energiatakarékosak és megbízhatóak. Így hát itt az ideje, hogy a Bizottság cselekedjen és egyértelmű célokat tűzzön ki az SF6 végleges betiltására. Az EU-nak továbbra is vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem terén, hiszen egy ilyen lépés hatása Európán túl is jelzés értékűnek számítana, valamint hozzájárulhatna az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős visszaszorításához. (Az idézett közlemény szerzője Louis Shaffer, Distributed Energy Management Segment Manager EMEA, Eaton)

Címlapkép forrása: Eaton

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.