Szabályozás

Szijjártó: a visegrádi négyek szerint szoros együttműködésre van szükség Törökországgal

NRGreport | 2020.06.22. 05:41

A visegrádi négyek (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) egyetértettek abban, hogy szoros, stratégiai jellegű együttműködésre van szükség Törökországgal – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán pénteken közzétett videóban.

Szijjártó Péter az érintett országok külügyminisztereivel az Európai Unió és Törökország kapcsolatáról videokonferencián folytatott egyeztetés után kiemelte: a koronavírus-járvány idején is megtapasztalhatták, hogy a jó kapcsolat Törökországgal segíthet a védekezésben. Magyarország is importált védőeszközöket, anyagokat Törökországból.  Azért is szükséges az együttműködés Törökországgal – folyatta -, mert hamarosan a világ 10 legnagyobb gazdasága közé tartozik majd. A közép-európai országoknak nyitott a gazdaságuk, "nyilvánvalóan nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy a világ legdinamikusabban fejlődő gazdaságát kihagyjuk exportcélpiacaink közül" – mondta.

Hozzátette: a gazdasághoz szorosan kapcsolódó energetikai kérdésekben is érdekazonosság áll fenn közöttük. A közép-európai országok a nukleáris energiát is használják az országaik energiaellátásáért, és Törökország is elkötelezett a nukleáris energia békés célú felhasználása mellett. Nyugat-Európában, az európai intézményekben ugyanakkor megkérdőjelezik a nukleáris energia fontosságát, azt, hogy a tagországok felhasználhassák – mondta. "Mi ugyanakkor úgy látjuk" – fűzte hozzá -, hogy az országok energiaellátásának forráseloszlása nemzeti kompetencia.

A miniszter előrevetítette: a nukleáris energetikai együttműködés fontos terep lesz Törökország és a közép-európai országok kapcsolatában. (MTI)

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.