Rezsi

A román gazdasági miniszter szerint a gázszolgáltatók visszaélnek domináns piaci helyzetükkel

NRGreport | 2020.06.25. 07:22

Virgil Popescu román gazdasági és energiaügyi miniszter szerint a romániai gázszolgáltatók visszaélnek domináns piaci helyzetükkel és ismét felszólította őket, hogy a lakossági fogyasztói árat 15-20 százalékkal csökkentsék a júliusi árliberalizáció után.

Romániában július 1-jétől fogják liberalizálni a lakossági gáz árát, amelyet eddig az országos energiaár-szabályozó hatóság szabott meg a kormány döntései alapján. Virgil Popescu már többször élesen bírálta a lakosságot ellátó két nagy szolgáltatót, a német E-ON-t és a francia Engie-t, amelyek a július utáni időszakra is ugyanolyan áron kínálják a gázt, mint az árszabályozás feloldása előtt.

A miniszter szerint ez nem helyes, mivel a jelenlegi szabályozott ár meghaladja a gáz nemzetközi nagykereskedelmi árát, ezért Popescu szerint az árliberalizálás egy 15-20 százalékos végső fogyasztóiár-csökkenést kellene eredményezzen.

"Egyes szolgáltatók visszaélnek a domináns piaci helyzetükkel, és nem csökkentik a végső fogyasztói árat olyan körülmények között, hogy a gáz nagykereskedelmi ára a szabad piacon alacsonyabb a június végéig hatályos romániai szabályozott árnál" – mondta a miniszter. Hozzátette: kiábrándítónak tartja egyes szolgáltatók magatartását.

Kilátásba helyezte, hogy az állam ismét közbelép a versenytanács, az energiaár-szabályozó hatóság és a kormány révén, ha a szolgáltatók a későbbiekben, például augusztus 1-től sem kínálnak olcsóbban gázt a fogyasztóknak.

Az E-ON egy kedden kiadott közleményben jelentette be, hogy nem tud alacsonyabb áron gázhoz jutni, ezért nem tartja indokoltnak a miniszter által követelt árcsökkentést.

A romániai lakossági gázpiacot 90 százalékban uralja a francia és a német vállalat, körülbelül fele-fele arányban. Az ipari fogyasztók az energiahordozót már 2014 végétől szabad piaci feltételek mellett kapják. Romániában több mint 30 gázszolgáltató működik a piacon.

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet egy szerdán közzétett felmérése szerint a román lakosság alig fele tud arról, hogy július 1-től megszűnik a lakossági gáz árának szabályozása. (MTI)

  NRGreport
Címkék
#E.ON   #energiaár   #gázár   #rezsi   #Románia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.