Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Európa szárad

NRGreport | 2020.06.25. 11:02

Az Európai Űrügynökség (ESA) földmegfigyelő műholdjai rendkívüli tavaszi szárazságot észlelt Európa-szerte. A szakértők szerint 2020 az eddigi legmelegebb év lehet. 

Az eredetileg tervezett 5 évnyi élettartamát jócskán túllépte a SMOS, de az ESA mindig a hosszabbítás mellett döntött, mert még mindig jó állapotban vannak a tudományos műszerei, és az általa gyűjtött adatokat jóval többféleképpen tudják felhasználni, mint azt eleinte gondolták – írja az Index.

Az aszályokkal kapcsolatos előrejelzéseket más műholdakról származó adatokkal együtt a biztosítóknak és a gazdálkodóknak értékesítik. Mint kiderült, a tengeri jégtakaró eloszlásáról is elég pontos információkat szolgáltat a SMOS, hogy segítséget nyújtson a hajózási útvonalak tervezésében.

Magyarországról is készült felmérés a SMOS-szal, az ESA videóján is megjelenik hazánk, és az is látszik, hogy Csehországnak sokkal komolyabb aszállyal kell szembenéznie, az ország egész területén rendkívül alacsony a talaj nedvességtartalma. Szakértők az elmúlt 500 év legnagyobb szárazságáról beszélnek Közép-Európa területén, amelynek katasztrofális hatása lesz a mezőgazdasági termelésre.

Címalpkép forrása: ESA / Index

  NRGreport
Címkék
#Csehország   #ESA   #Közép-Európa   #SMOS   #szárazság  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.